Мали: Ђилас оставио дуг од 1,118 милијарди евра

0

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је данас да је јавни дуг Београда 2013.године износио 1,118 милијарду евра и назначио да се ради о укупном дугу града, општина, јавних предузећа и неизмирених обавеза које је, навео је, оставио бивши градоначелник Београда Драган Ђилас.

На питање новинара како се дошло до цифре од 1,118 милиона евра јавног дуга с обзиром да анализе Фискалног савета показују да је јавни дуг Београда 2013. био око 400 милиона евра, Мали је поновио да је реч о укупном дугу и додао да у цифри коју спомиње Фискални савет, нису урачунате камате Ђиласових кредита које град треба да плаћа до 2036.године.

„Укупан дуг који грађани Београда треба да врате 1, 118 милијарди евра, не знам да ли га рачуна Фискални савет, али ја га рачунам. Сваком од нас, па и мени, Ђилас је оставио дуг од 630 евра, али ми смо га смањили за више од пола“, објаснио је градоначелник новинарима.

Он је додао да су у споменуту цифру урачунате неисплаћене обавезе бивше градске управе по основу кредита са каматама у износу од 662 милиона евра, као и да су укупне обавезе градских општина 18,2 милиона евра.

Према речима градоначелника у укупни дуг урачунате су и обавезе јавних и комуналних предузећа од 337 милиона евра, затим 52 милиона евра за доспеле обавезе које су се већином односиле на социјална давања, као и да је урачуната ставка од 50 милиона за обавезе непокривене буџетом.

Мали је изнео податак и да је на крају 2013. у градској управи затечен дуг од скоро 121 милиона динара за једнократну социјалну помоћ.

„Сва та дуговања Драгана Ðиласа исплатили смо током 2014.године и од тада ту помоћ исплаћујемо у дан. Ђилас је 2013. трудницама у Београду остао дужан 388 милиона динара. Труднице су од њега имале само празна обећања“, рекао је градоначелник.

Он је навео да је град измирио и дуговање за једнократно давање породиљама у износу од 6,3 милиона динара, као и да је враћен дуг на име субвенција за плаћање комуналних услуга који је за 2013.износио 4,2 милијарде динара.

„Све смо то у протекле три године вратили и када саберете све Ðиласове дугове, град је само за социјална давања исплатио 5,3 милијарди динара, односно, 46 милиона евра. То је та срамота због које је стидим града Београда 2013.године, али сам данас поносан јер водимо одговорну социјалну политики и сваку обавезу исплаћујемо на време“, рекао је Мали.

Он је истакао да је град у протекле три године успео да консолидује јавне финансије и врати 455 милиона евра од укупног јавног дуга у износу од 1,118 милијарду евра.

Мали је истакао да је град, осим што је враћао дугове претходне управе, успео да уведе нове мере социјалне заштите.

„Данас 320 деце са сметњама у развоју данас има личног пратиоца, а 50 особа са инвалидитетом има свог персоналног асистента који им свакодневно помажу. У систем социјалне заштите смо први пут увели Сигурну кућу, реновирали смо три дневна боравка за децу ометене у развоју, до краја године отварамо два нова објекта, у Сопоту и Овчи“, најавио је Мали.

Он је подсетио да се од јула ове године свакој породиљи на територији града Београда исплаћује 10.000 динара, а оне које су социјалне угрожене добијају додатних 25.000 динара.

Градоначелник је навео да је током његовог мандата град збринуо 202 расељене породице са Косова и Метохије, а у оквиру регионалног стамбеног програма 945 избегличких породица.

„Ђилас је за свог мандата збринуо 60, а ми 1147 породица. Сем тога, за две године обезбедили смо сместај за 171 ромску порордице, а потписао сам споразум са ЕУ за још 50 током наредне године“, навео је Мали.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*