Malinson: Amerikanci se samo prave da se bore protiv Islamske države jer joj – pomažu

0

BIVŠI britanski diplomata – politikolog Vilija Malinson – ocenio je da Vašington i Pentagon samo stvaraju privid borbe protiv terorista u Siriji, a da im u suštini pomažu i preko svojih saveznika, pre svega Saudijske Arabije, isporučuju oružje.

        Malinson je čak bio veoma otvoren i direktan: „Rusija pokušava da Siriji obezbedi mir i stabilnost. A sve što čine SAD i njihovi takozvani saveznici – sve je to diplomatija sa duplim dnom. Oni se prave da se bore protiv Islamske države, a faktički naoružavaju te teroriste. Oni tvrde – mada je to samo po sebi nonsens – da postoje umereni i neumerene naoružane grupacije u Siriji. Nonsens zato što je svako ko oružjem napada zakonito izabranu vladu – terorista“.

        Bivši britanski diplomata je uveren da je nedavni avio-nalet kod Der ez-Zora bio smišljen, a ne slučajan i plod greške.

        Malinson je povodom pretnji Stejt departmana da će prekinuti saradnju sa Rusijom povodom Sirije rekao i ovo:

       „To je histerija, neprofesionalno i nediplomatski. To je retorika hladnog rata, a šef ruske diplomatije se drži kao pravi profesionalni diplomata. Američko držanje je plod dve okolnosti: Sjedinjene Države gube, a još su u SAD na pragu predsednički izbori, pa Stejt departman prati predizbornu retoriku Hilari Klinton. Mnogi u američkoj diplomatiji računaju da će dalje napredovati ako ona pobedi“.

       Malinson je ubeđen da bi pobeda Donalda Trampa pomogla da se sirijska kriza „reši brže nego što se to sada može i zamisliti“.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

*