Малтешки витезови изабрали новог лидера

0

Италијан Ђакомо Дела Торе дел Темпи ди Сангуинето (72) изабран је данас за новог лидера Малтешког реда док се доносе реформе које, након унутрашњег сукоба, подржава и папа Фрања.

Реч је о стручњаку за средњевековну историју уметности и бившем професору старогрчког чији ће задатак бити да пронађе прави начин за јачање контроле и равнотеже управе, али и духовног живота реда те броја његових чланова, преноси Хина.

У Малтешком реду који има 13.500 чланова, а 56 има право гласа.

Овај ред привукао је пажњу јавности у децембру када је тадашњи лидер Метју Фестинг поднео оставку после јавног сукоба са папом Фрањом око смене високог званичника тог реда, а после скандала због дељења кондома.

Он је потом одбио да сарађује са папином комисијом која истражује случај смене великог канцелара реда Албрехта фон Беселагера, после сазнања да је добротворни огранак реда поделио хиљаде кондома у Мјанмару под његовим надзором.

Руководство реда предлаже да 56 витезова с правом гласа изаберу у суботу привременог лидера који ће руководити Малтешким редом на годину дана, а не великог мајстора са доживотним мандатом, како би се реду пружило време за евентуалне реформе.

Малтешки ред, основан у Јерусалиму и признат од папе 1113. године, уједно је необична држава без територије, са седиштем у Риму, верски ред и моћна добротворна организација која делује у 120 земаља.

Папа је у среду примио петнаестак витезова реда и предао им писмо у којем их подстиче на реформе и као пастир Цркве потврђује своју власт над тим редом који пак јако држи до своје суверености.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*