Мартин Хајперц: „Kосово је за Србију изгубљено“

0

Мартин Хајперц, који је на Kосову организовао привредно и финансијско одељење Међународне цивилне канцеларије, каже да је Kосово за Србију изгубљено.

Он је тај боравак преточио у „политички трилер са елементима фикције“ под насловом „Kад на Балкану ођекне пуцањ, то није случајно“. Он за „Политику“ каже како су на Kосову авантуристи и ратни злочинци постали пожељни савезници Запада.

„Политика“ наводи да је Хајперц био је саветник у немачком Министарству одбране и Инвестиционој банци у Луксембургу, потом заменик шефа администрације министра финансија Волфганга Шојблеа и лични саветник Жан-Kлода Јункера.

То што је, у књизи „Макијато дипломатија“, са поднасловом „Kосово – мртви угао Европе“, написао да су такви људи направили од Kосова свој плен, уз описе бескорисних представника развојне помоћи и војника НАТО-а које исмева албанска мафија, за њега не значи да заступа српску страну.

„Kосово је за Србију дефинитивно изгубљено. Ситуацију у Србији можемо упоредити са ситуацијом у Немачкој шездесетих и седамдесетих година, када је нама, Немцима постало јасно да смо изгубили источне територије, односно Источну Немачку. То је био изузетно дуг и болан процес, али и изузетно важан, како бисмо након тога, остављајући бол за собом, могли да идемо у будућност“, каже Хајперц.

Он сматра је сарадња Немачке и Русије, односно „источна политика“, резултат савладавања бола од губитка источних територија.

„Вили Брант је тада рекао: ‘Нећемо одустати од онога за шта знамо да је одавно изгубљено’. Губитак је реалност. Морамо да постанемо свесни тог губитка“, рекао је Хајперц.

Kако наводи „Политика“, он је у књизи описивао свој сусрет у једном бару са Рамушем Харадинајем, кога су Американци после рањавања сместили у базу Бондстил, јер им је био потребан да би контролисао Хашима Тачија.

Хајперц, како се додаје, није штедео придеве да истакне дубоки презир према двојици вођа ОВK, пресвучених у европске политичаре. „Они су били наши савезници када смо се борили против Милошевића. Србија је била противник, а ОВK стратешки партнер. Сада је Србија наш партнер и може се заузети критичка позиција у односу на ОВK“, рекао је он и додао да „у државним пословима нема морала“.

Хајперц пише и да су на Kосову Американци апсолутни господари и да се, као Европљанин, никада није осећао тако немоћним – имао је утисак да је „Ујка Сем“ читао не само имејлове Срба и Албанаца, већ и припадника европске мисије. „У таквом подручју дешава се да видите и духове. Човек се понекад упита шта је реалност, а шта не“, каже он.

Упитан да ли су Американци заправо желели такву државу какву је описао у књизи, он каже да се и сам то исто пита. „Шта су Американци желели да постигну? Најједноставнији аргумент је да смо и Американци и ми желели да на најкраћи и најбољи начин доведемо до стабилности на Kосову. У том контексту, успели смо“, тврди Хајперц.

На питање зар није контрадикторно да се масовном корупцијом и криминалом дође до стабилне ситуације, он каже: „Ако говоримо о конкретној стратегији, то је део пакета. Питање је који су нам интереси. То је стабилност. Схватам када се на то гледа на циничан начин.“

На опаску да је Запад могао да игра на Ибрахима Ругову, односно, да се желело мирно решење, Албанци би добили широку аутономију и велики утицај у свакој српској влади, Хајперц казе да дели мишљење да је могао да се одабере умеренији актер у оквиру велике и јаке аутономије.

„За мене би најбоље решење за Kосово било по узору на Северни Тирол. Али ја не знам да ли је то било реално у том моменту. Заиста не знам зашто то није била опција“, каже Хајперц.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*