Матковић: Социјалне разлике биће још веће у Србији

1

Програмска директорка Центра за социјалну политику и професорка Факултета за економију, финансије и администрацију Гордана Матковић изјавила је у Новом дану да седам, осам одсто људи у Србији живи у тешкој ситуацији и да се то види у њиховој потрошњи.

„Кад је реч о другој методологији, код нас је четвртина становништва у ризику од сиромаштва, али треба имати у виду да је тај број 17 одсто у Европској унији“, рекла је она.

Матковић сматра да Србију чека већа неједнакост у друштву, у смислу социјалног раслојавања, и да ће зависити и од тога како се успоставља политика.

Политичка постављења
Говорећи о ротацији министара Александра Вулина и Зорана Ђорђевића у новој Влади Србије, Матковић каже да је реч о политчким постављењима.

„Није неоубичајено да се, као политичка постављења, у ресорима померају људи који у експертском смислу не знају довољно“, каже Матковић која је била министарка за социјалну политику у влади Зорана Ђинђића.

Додаје да је неопходно да се има одређена доза знања о томе шта је систем социјалне заштите.

„У уређеним земљама често није правило да експерти улазе у политику, али то су уређени системи и онда су људи и службе у министарствима стабилне и компетентне. А с друге стране имате одређене канале утицаја и експертске јавности и јавности генерално на одлуке које се доносе у министарствима“, објашњава она.

Према њеним речима, Србија још није стигла у ту фази и оцењује да је зато важно да министар има знања у области коју води.

Нарушен пензијски систем
Коментаришући учинак министарства, Матковић сматра да се ништа значајно није догодило и променило у претходном периоду.

„Ни не мислим да су велике реформе једини елемент за оцену рада министарстава. Али имам велику замерку да ствари које су се догађале у оквиру пензијског система нису биле под утицајем министарства, већ је Министарство финансија водило одлучујућу реч. Милсим да је нарушен пензијски систем и то без промене закона“, рекла је Матковић.

Н1

1 КОМЕНТАР

  1. Госпођо Матковић, ја вама верујем, а народ верује ΛV. Он је обећао плате и пензије никада веће у историји. Како је то мислио да изведе, незнам, ја му не верујем. Ми смо испод афричког стандарда, а он прича небулозе у којој иоле писмен човек не може да верује. Да ли ΛV памти када су га његови водили на одмор, по повратку, враћале му организације паре. Сада грађани на том нивоу, не да планирају годишњи одмор., планирају како да преживе у свом стану. Није ми јасна његова охолост и препотентност сада, када су плате у просеку ниће вишеструко у номиналној вредности, а стандард нижи од Афричког. Пензије су у просеку 180 евра, нека пита како преживљава просечни пензионер, а има их скоро два милиона. Преживљавају, не прате његове инаугурације, већ се јуре од контејнера до контејнера. Он то не зна или неће да зна. Ово друго је тачније. Нека му служи на част и у тој части.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*