Медицинска сестра није примила дете на преглед јер мајка није имала ситно (ВИДЕО)

Породица Стојановић из Ниша нашла се пре неколико дана у непријатној ситуацији у Дому здравља у Прокупљу, јер је због недостатка ситног новца којим је требало да плате преглед детета, њихов болестан син остао без пружене здравствене услуге. Како је РТС-у потврђено у Минситарству здравља, медициснка сестра која се налазила на шалтеру у тренутку пријема дечака, суспендована је до окончања инспекцијског надзора и унутрашње контроле.

0

Једноипогодишњег Младена, мајка је због високе температуре, повраћања и дијареје, касно поподне у време државног празника, одвела дежурном лекару прокупачког Дома здравља. Пошто је била у гостима и није имала дечју здравствену књижицу, морала је најпре на шалтеру да плати преглед од 357 динара.

„Имала сам 1.000 динара и сестра ме је замолила да сакупим ситно. Ја и моја рођена сестра смо сакупиле око 200 динара што није било довољно. Сестра је рекла да ништа около не ради да раситнимо новац, а када сам је ја питала шта да радим и да ли да дете сада водим у Ниш, она је слегла раменима“, објашњава мајка Невена Томић Стојановић.

Нудила је мајка платне картице, евро, предложила медицинској сестри да провери матични број детета или да узме податке из личне карте.

„Паника је прва реакција, а касније је уследило и разочарење, бес, гнев да вам се тако нешто догоди у својој земљи, где радите, где живите, где плаћате порез, све измириујете редовно, врло непријатна ситуација“, каже Младенова мајка.

У прокупачком Дому здравља истичу да су формирали комисију за унутрашњи надзор која ће утврђивати пропусте запослених. Директор каже да је мајку контакирао телефоном, забринут за здравље малишана.

„Дете да буде враћено то се никада до сада није десило, видећемо шта се све тог дана дешавало и обавестићемо вас о томе“, истиче директор Дома здравља у Прокупљу Павле Орбовић.

Невена Томић Стојановић каже да јој извињење не значи ништа.

„Једно човечанско извињење је упутио, али то мени тренутно не значи ништа јер дете није прегледао, али ето, некако разумем и њега“, каже мајка Невена Томић Стојановић.

Малог Младена, у међувремену је прегледао лекар у приватној пракси који мајци, после свега шта јој се догодило, услугу није наплатио.

Министарство здравља: Недопустиво да дете буде враћено са прегледа

Медицинска сестра која се налазила на шалтеру Дома здравља у Прокупљу у тренутку пријема осамнаестомесечног дечака из Ниша, суспендована је до окончања инспекцијског надзора и унутрашње контроле за које је дат налог, јер је, наводе у ресорном министарству, недопустиво да ни под каквим околностима дете буде враћено са прегледа, потврђено је РТС-у у Министарству здравља.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*