МЕKСИЧKИ KАРТЕЛИ ПОРУЧИЛИ ТРАМПУ: Хвала пуно, председниче!

0

На питање да ли ће Трампов зид зауставити кријумчарење дроге преко једне од најбоље чуваних граница света, мексички дилер познат као Флако са само насмејао

Најава Доналда Трамп да ће изградити зид дуж границе САД са Мексиком, свакако је једно од најконтроверзнијих обећања америчког председника. Неки подржавају идеју јер сматрају да ће смањити прилив илегалних имиграната и дроге, док други мисле да зид ништа неће променити, осим што ће осакатити буџет Сједињених Држава.

На питање да ли ће Трампов зид зауставити кријумчарење дроге преко једне од најбоље чуваних граница света, мексички дилер познат као Флако са само насмејао. „Ово никада неће престати, ни нарко трафикинг ни илегалци. Биће више рупа, више тунела. Ако не можемо одозго, идемо одоздо.

Флакови коментари подвлаче проблем који је фрустрирао бројне америчке администрације. Чак и ако федералне институције одобре буџет за изградњу зида, јачање безбедности границе неће зауставити шверц, већ ће га само учинити скупљим, што резултира даљим богаћењем криминалаца.

Нарко картели су искористили ову ситуацију како би изградили индустрију вредну милијарде дилара. Бројна јачања граничних контрола и изградња зида дуж дела границе само су приморали кријумчаре да развију сложеније тунеле, напредније тајне преграде у аутомобилима, и уопште безброј нових метода које се полиција мучи да препозна и похвата.

Оно што највише забрињава јесте чињеница да ови наркокартели не само да дестабилишу латиноамеричке земље и тако утичу на повећан број тражилаца азила који беже у САД, већ они и користе ове људе који покушавају илегално да пређу границу, тако што их приморавају да и сами кријумчаре дрогу.

Флако сам каже како они који одбију да „одраде тај посао“ за картел, заврше или пребијени, или убијени.

Од толаска Трампа на власт, број илегалних имиграната је драстично пао и на најнижем је нивоу од 2000. године. Ипак, то мање има везе с најављеним зидом, а више са анти-имигрантским ставом председника.

Актуелна ситуација показала је да су у конкретном случају твитови ефикаснији од цигле. Слична ситуација је и са дрогом – једини начин да се картели ослабе јесте да се ослаби потражња, односно да се унутар САД млади усмере даље од наркотика.

 

 

 

The New York Times

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*