Мелбурн: Спречен терористички напад за Божић

Аустралијска полиција спречила је терористички напад планиран за Божић у центру Мелбурна, након што је извела више рација у којима је ухапшено седам особа.

0

Ухапшени су планирали да нападну прометне локације као што су железничка станица, Трг Федерације и катедрала Светог Павла, рекао је начелник полиције у држави Викторија Грејем Ештон, преноси АФП.

Прецизирао је да су ухапшени били инспирисани пропагандом Исламске државе и да су се „сами радикализовали“.

Они су били под надзором полиције већ неко време, рекао је Ештон и додао да је полиција током претреса прикупила материјал за прављење импровизоване експлозивне направе.

„Сигурно је постојао потенцијал да известан број људи буде повређен или убијен у овом нападу“, рекао је Ештон.

Премијер државе Викторија Данијел Ендрјус најавио је да ће на улицама Мелбурна за Божић бити распоређене додатне полицијске јединице како би се грађани осећали сигурним.

„Ови теророристи су покушали да покваре време среће и радости. Али, нисмо им то дозволили и сада се налазе у притвору. Више нису претња по безбедност наше државе. Уверавам Аустралијанце да су наше полицијске службе широм земље, као и обавештајне агенције у држави и ван ње, у најстрожој приправности. Учимо из сваког инцидента, било да се догодио овде било у иностранству, и примењујемо све могуће мере како би се Аустралијанци осећали сигурно“, рекао је премијер Аустралије Малколм Турнбул.

Широм света подигнут је ниво безбедности због страха од терористичких напада.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*