МиГ-ови ипак неће долетети! Стижу у деловима, један остаје у Русији на ремонту!

0

Интервју са помоћником министра одбране Ненадом Милорадовићем који је објавио Радио Слободна Европа (РСЕ) донео је доста нових детаља у вези са доласком руских МиГ-ова 29. Откривено је да они ускоро стижу али да ће датум њиховог доласка бити познат тек након указа председника Русије и након техничких усаглашавања. Један авион ће можда остати у Русији на ремонту, а ловци ће највероватније бити допремљени транспортним авионима.

– Стручне службе две стране и надлежни органи интензивно раде на реализацији пројекта. Размишља се о томе да један од шест донираних МиГ-ова 29 буде ремонтован у Русији, из техничких разлога за потребан ниво радова на том авиону – рекао је за РСЕ Милорадовић.

По његовим речима стручне службе које су на техничком нивоу укључене у овај посао усаглашавају детаље који се тичу организације транспорта.

– Авиони из Русије ускоро стижу и ту нема никаквих одлагања. Постоји више опција за долазак МиГ-ова, али тренутно је највероватније да ће бити растављени у Руској Федерацији и допремљени транспортним авионима. А колико њих, пет или свих шест, зависи од тога да ли тај један МиГ-29 долази или ипак остаје тамо на ремонту, након чега би био накнадно испоручен. Планирано је да се они ремонтују у Ваздухопловном заводу ‘Мома Станојловић’ у Батајници, од стране заједничког тима руских и српских стручњака, а осим ремонта они ће обављати и све даље програмом планиране радове. – наводи даље помоћник министра одбране.

Како ће изгледати транспорт такође се још увек не зна као и да ли ће на пријему авиона бити свечаног дочека коме ће присуствовати и неко од руских званичника.

– Сада имамо прече ствари да размотримо и усагласимо. У сваком случају, то ће бити пропраћено на одговарајући начин. Из Русије долази тим који ће авионе истоварити и припремити за даље радове на аеродрому у Батајници. Затим ће доћи одговарајући тимови стручњака из две руске фирме који ће прво извршити припрему у самом заводу ‘Мома Станојловић’, и затим радити на ремонту и продужавању животног века тих авиона. – додаје Милорадовић.

Прва фаза пројекта, која подразумева увођење руских МиГ-ова у употребу, требала би по садашњем плану да се проведе у року од 9 до 12 месеци.

– Први од тих шест авиона МиГ 29 требало би да полети у Ратном ваздухопловству Војске Србије шест месеци након доласка. Циљ програма, када говоримо о ширем аспекту овог пакета, је да се спроведе дуго припремано занављање способности контроле ваздушног простора Србије. Програм подразумева да се са четири авиона МиГ 29 којима тренутно располажемо и шест донираних из Руске Федерације формира ескадрила која ће моћи да изврши ту мисију. Безбедно небо је наша међународна обавеза и допринос европској безбедности, јер ћемо ми бити надлежни за аир полицинг мисије изнад овог дела европског неба. – објашњава Милорадовић.

Војно-технички аранжман са Русијом коштаће Србију 185 милиона евра.

– У тај износ спада финансирање целе ескадриле од 10 авиона и свих радова на њима. Авиони из Русије се не наплаћују, шест МиГ-ова 29 су донација. Програм обухвата генерални ремонт и продужење рока службе за три године, а затим за још 10 година, за тих шест авиона и четири постојећа МиГ-а 29 Војске Србије. Затим, пакет модернизације у две итерације тих авиона, набавку потребне количине резервних делова, земаљске опреме, обуку, и набавке новог пакета савременијег ваздухопловног наоружања. Дакле, у тај пакет спада модернизација којом ће се повећати способност тих авиона и обезбедити савремено ваздухопловно наоружање, као и опрема за њихово одржавање – рекао је у разговору за РСЕ помоћник министра одбране Ненад Милорадовић.

Живојин БАНКОВИЋ, Т6

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*