Милановић: „Волео бих да се напијем Српске крви“

0

Лидер СДП и доскорашњи хрватски премијер Зоран Милановић на састанку са „бранитељима“ показао је да патолошки мрзи Србе, да је опседнут Александром Вучићем, али и да озбиљно размишља о рату са Србијом.

Човек који се јавно хвали „дедом усташом“ за људе из врха власти у Београду тврди да су „четници“ и поручује да се Србима треба „крви напити“ зато што неће да укину Закон о универзалној јурисдикцији који омогућава суђење свим ратним злочинцима .

Знао за снимање

Да скандал буде већи, Милановић је јуче поручио да је „знао да се разговор са бранитељима снима“, алудирајући да су га бранитељи тајно снимали. Међутим, удружења ратних ветерана Хрватске званично су демантовала да стоје иза тајног снимка.

Потпредседник Владе и министар полиције Небојша Стефановић наглашава да би волео да види реакцију европских званичника поводом изјаве лидера СДП.

– Говор Милановића јако лепо говори о њему и свима који тако мисле у Хрватској. Волео бих да видим реакцију европских званичника и Мајкла Девенпорта као представника Европске комисије у Србији на то што се користе увреде, а наша држава и народ називају шаком јада – подвлачи Стефановић.

Индикатор беде

Председник Српског националног већа Милорад Пуповац каже да је Милановићева реторика увредљива и непримерена и веома штетна по Хрватску.

– Милановићева склоност понижавању, увредама и пљувању других људи, политичких опција, држава и народа веома је озбиљан проблем за његову странку. Он жели да буде гори од хрватске деснице. Ако је за шаку гласова спреман друге проглашавати шаком јада, онда је то озбиљан индикатор беде на коју се усмеравају – поручио је Пуповац, додајући да Милановићу није било доста што је ископао деду усташу у јеку проусташке кампање, већ сада и друге земље проглашава „великим срањем“.

Болесно усташтво

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је Милановићево обраћање још један доказ колико је хрватско друштво болесно профашистички оријентисано.

– Две највеће хрватске странке СДП и ХДЗ свесни су да већина Хрвата има позитиван однос према усташама, као и геноциду који су починили над Србима. Зато верују да проусташком реториком могу да придобију гласаче. Хрвати се још увек нису суочили са својом злочиначком прошлошћу – подвлачи Линта.

Они су већ платили цену, слабији су од нас. Само желим да наши бранитељи могу бити и мирни и да могу слободно путовати. Прошло је 13 година, нико ми не може рећи да је у Србији на власти либерална, проевропска, фина власт.

Не бира средства

Директор „Веритаса“ Саво Штрбац сматра да је бивши премијер Хрватске овим говором добро „профитирао“ на предстојећим изборима.

– Иде му у прилог све што је рекао о Србима, о својим прецима, партизанима, закону о јурисдикцији. Он схвата да ће свака његова реч наићи на подршку код једног дела бирача. Делује ми да је ово урадио врло смишљено – напомиње Штрбац.

Гледајте, то је понижење, дакле он ће послати свог министра, ми ћемо послати свог и имаћемо излаз. У противном ништа.

Септичка јама

Хрватски министар културе Златко Хасанбеговић оштро је реаговао на изјаве Зорана Милановића истичући да је то говор из септичке јаме.

– Не бих рекао да је то екстремни национализам. То је Зоран Милановић и његов уличарски речник. То је говор из септичке јаме – кратко је прокоментарисао Хасанбеговић.

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*