Milijana Baletić: LJUBITELJI I MRZITELJI RUSIJE

0

Sagledavajući globalne okolnosti, Putinov dolazak smestio se u istorijski trenutak, kada je – sve ono što je Zapad na ovim prostorima „definisao“ – barem u ovom okruženju od novonastalih država i „država“ u nastajanju – upalo u blokadu, netrpeljivost. sukob koji tinja…

Ma koliko suludo bilo u sferi politike pričati o ičemu, sem interesa, kada dođemo na relaciju Srbi-Rusija, postoji i jedna specifičnost – emocija! Sad koliko je to dobro ili loše – može se diskutovati! Ali – ta ogromna energija ljubavi koja se tu emituje – i objašnjiva je i nije?! Ne govorim ovde o političarima, narod je – i temelj i zagonetka – te emocije?!

Crveni tepih, himna, crkvena zvona, topovski plotuni, aplauzi, mahanje, slanje poljubaca okupljene mase – dočekalo je Rusiju, u liku njenog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina 17. januara u Beogradu!

Rastanak, istog dana, u ranim noćnim satima, odigrao se ispred Hrama Svetog Save uz crkveni i državni vrh Srbije pred okupljenom masom od preko 120.000 ljudi! I ako se to ne praktikuje – Putin se – na upravo „naučenom“ srpskom, koji je ruski zvučao – obratio narodu koji je skandirao njegovo ime: „Hvala! Hvala na priatelstvu“! Dok je Putin bio vidno oduševljen tolikom energijom ljubavi prema njemu – analizirajući ledeno ozbiljna, u grču lica, telohranitelja oko njega, koji su očima munjevito skenirali masu – moglo bi se zaključiti da im je ovo bio najteži trenutak na zadatku toga dana! Jer, postaviti Putina bez zaštite pred tolikim skupom, koji teško iko da bi mogao sve proveriti – pa makar i samo za toliko – potpuno je iracionalno! E – to je privilegija emocije!

Toliko o narodu! A sad ono što nije u njegovoj moći!

„Kad smo zajedno, uvek pobeđujemo“ – rekao je Putin na pres konferenciji! Sad, od volje nam! Možemo i da ne pobeđujemo, ako nam to više prija?! Mada, nije to tako ni jednostavna odluka! Sve zavisi od stepena mazohizma, ludila, autošovinizma, urađenoga mozga sofisticiranom propagandom zapadnjačkih „prijatelja“, a Boga mi – i tržišta besčašća?!

Eho posete se danima ne smiruje! Uzmuvali se naši „dobrotvori“! Pišu, pričaju,  kritikuju, savetuju, prete, omalovažavaju, opominju… – opominju „prijateljski“?! Sve svetske agencije su bile i na licu mesta! Bataljon vojnika s mikrofonom i kamerama bio se natisnuo za Putinom po Beogradu! Nema tog svetskog medija, pa sve do okruženja, koji ovaj događaj nije analizirao, tumačio i zaključivao…! Zaključaka je bilo raznih, od toga kako Putinu ne ide dobro jer mu je otišla Crna Gora, a sad će i Makedonija, do toga da Rusiji nije u interesu da se konačno reši Kosovo jer tako drži Srbiju u šaci?! Ma samo kad je vama interes da što pre Srbiju rešite Kosova?!

Zapad je naježen što na starom kontinetu ima narod koji tako dočekuje Putina! Rusija je najveća opasnost za američki način života, reče javno u Kongresu jedna od agenata FBI! E vidi, ova ti je ka’ Njegoševa – potpuno se slažem!

Ono što bi se moglo izvući kao jedinstvena poruka otud upućena Srbima, izgovorio je moćni Bi-Bi-Si! Naravno, upotrebili su svoj, poznati ucenjivački kapacitet – zvani EUropa i izrazili šokiranost što Srbija, kao „ključna zemlja na Zapadnom Balkanu, koja je na putu ka EU, prostire crveni tepih Putinu“?! Hvala „prijatelji“ na brizi?! U’vatite se vi svoga posla i – povratne karte – na liniji EUropa – Bregzit! A i podugačak je spisak onoga što vas čeka! Drugi ću put! Niste mi sad tema!

Naspram ovoga, ruski  mediji su konstatovali da je ovo „carski doček“! Inače nije uobičajeno da se ovako dočekuju strani predsednici, ali – prema svecu i tropar! Doduše Gorbačova su, pa skoro, ovako dočekivali po Zapadu! Imali su i zašto?! U ostalom – svako svoga dočekuje!

Pored ove propagandne „magle“, konkretan rezultat susreta je 26 potpisanih sporazuma i memoranduma između Srbije i Rusije o međusobnoj saradnji u oblasti energetike, digitalne ekonomije, vojnotehničke saradnje, nauke, korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe,  naučne saradnje među univerzitetima, strateške saradnje u oblasti obrazovanja… Sad, kako ćemo se opravdati pred EUropom zbog ovog pokušaja da se otrgnremo od zaglupljivanja „bolonjom“ – bi će povuci potegni?! Zaboraviće se Bregzit?!

Potpisan je i ugovor vredan 230 miliona evra kojim se samo nastavlja posao koji Rusi već rade na rekonstrukciji i modernizaciji železnice. Tu je i izgradnja jedinstvenog Dispečerskog Centra za upravljanje železničkim saobraćajem kroz Srbiju. Skladište gasa u Banatskom Dvoru proširuje se do kraja iduće godine sa sadašnjih 450 na 750 miliona kubnih metara. Nakon remonta HE Đerdap1, koji upravo završavaju, potpisan je sporazum za remont HE Đerdap 2, kojim će se povećati snaga sa sadašnjih 270 na 320 megavata za budućih 30 godina stabilnog rada. Započeti su i pregovori oko pristupanja Srbije slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom – što je tržište od preko 180 miliona ljudi!

Što se tiče gasovoda Turski tok, koji bi kroz Srbiju, u dužini od 402 km, trebao da prođe do kraja ove godine i spoji Bugarsku i Mađarsku, članice EU, Rusija je spremna da ulaži 1,4 milijarde dolara neophodnih za njegovu izgradnju! E sad, šta će biti sa ovim gasovodom – da sačekamo! Portparol Kremlja Dimitrij Peskov rekao je da su dve ključne karakteristike odnosa Srbija-Rusija: „Poverenje i brza realizacija onoga što se dogovori“!

Međutim, ima još nešto vezano za Putina – šta god i koliko god se ekonomije smesti u međudržavnu saradnju – politički momenat – kada je on u pitanju – izbije u prvi plan?! E u ovom slučaju, to je sažeto u poruci da Srbija ima moćnog planetarnog zaštitnika i – više nije „sirak tužni bez nigđe nikoga“ – kako je pisao veliki Njegoš!

Tu najviše smeta ruski lek za smrtonosne srpske rane koje su nam zapadnjački dobrotvori naneli?! Zahvaljujući Putinu, ponovo smo, posle duže pauze, čuli i da se pominje neispunjenje sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO) na okupiranom KosMetu! To smo, nakon ustoličenja šiptarske vojske, potpuno bili zaboravili?! A onda smo i vojsku zaboravili nakon uvođenja taksi na robu iz centzralne Srbije, prvo 10%, pa 100%?! Rezoluciju 1244 ne da smo sahranili – nego svi koji su se i usudili da je se prisete – čekao ih je podsmeh uz opasku kako to „više ništa ne znači“?!

„Sahranjena“ Rezolucija 1244 – ne da mu ne znači – nego – jedino mu ona i znači! Rusija i insistira da se sve vrati u okvire Rezolucije 1244! Ruski šef diplomatije Lavrov, pred ovu posetu uputio je pismo EUropejskoj koleginici Federiki Mogerini i tražio da ga informiše o KosMetu! Dobio je odgovor da je trenutna blokad pregovora zbog prištinskih carina, ali i da će, „ako se postigne sporazum, morati biti verifikovan u Savetu bezbednosti UN“?! Opa! A stalna članica Saveta bezbednosti UN, koja ima pravo veta – Rusija…! Kad sam ovu informaciju čula, pade mi na pamet koliko su se „žuti“ borili, zaključno sa Borisom Tadićem koji je KosMet EUropi predao na odlučivanje – samo da bi ga iščupali iz nadležnosti Rusije?! I – obrni, okreni – opet Savet bezbednosti i – Rusija! Ma koliko mi ih je žao, opisat vam ne mogu! Na srce me bole – posebno Tadić?!

Tako ti Putin Rezoluciju – i sve iz nje – kojoj smo mi održali opelo – vrati među žive! Potresosmo se kad čusmo kako nam u sred Beograda, deklamuje kako se u Rezoluciji traži da na KosMetu bude vraćeno onih do hiljadu srpskih policajaca i vojske graničara – graničarima nas dotuče?! Taman što smo se navikli na šiptarsko slavljenje izbrisane granice između nas i Albanije i po albanskoj zastavi ono pisanje autograma premijera Edija Rame i komandnog vrha terorističke UČK, instaliranoga na čelo državolike  „Kosova“ – Putin potegnu graničare?!

O KosMetu je bilo samo toliko – i „samo“ kroz Rezoluciju 1244! A šta ćemo s „realnošću“ – Vladimire Vladimiroviču – s dobrosusedskim odnosima sve do Tirane?! Šta ćemo sa zadatom rečju našim zapadnim prijateljima da ćemo, sve što je u našoj moći, učiniti ne bi li Šiptare infrastrukturno povezali, široki put im do Niša prokrčili i pomogli im da – sami – bez ičije pomoći – sutra budu respektabilna sila protiv Srba?! Mogao si vala bez ovoga buđenja iz zadatog nam sna!

Očekujući da, „na sva zvona“, KosMet bude glavna tema, mrzitelji Rusije kažu – malo se pričalo o njemu! A na zvaničnom sajtu Kremlja objavljeno je da je Putin, sutradan po povratku, o svom boravku u Srbiji, podneo izveštaj članovima ruskog Saveta bezbednosti – uz poseban osvrt na KosMet! Bi će da je u ovoj priči – najvažniju ulogu dobio „aurus“ – Putinov službeni auto koji je pre njega stigao u Beograd, kako bi ga dočekao na pisti ispred aviona! Zbog osobina kojima raspolaže, mediji su ga okitili raznim epitetima: „ideološko oružje Kremlja“, „zver“, „bunker na točkovima“…!

Inače, o „svemu“ o čemu je Putin razgovarao, i javno i iza zatvorenih vrata, pojavile su se informacije?! I Kadri Veselji kaže da zna šta je Putin rekao Vučiću i tvrdi da će Rusija priznati „Kosova“?! Ne sumnjam da neki znaju – ali baš svi ovi koji „znaju“ – teško da znaju! Ovi koji znaju – retko kad su tako „naslonili uvo“ i u’vatili se raznih pomagala, od „bubica“ do satelita – zato i znaju! Međutim, ima jedno „parče“ od dvadesetak minuta, za koje bih i ja, a ne oni – žarko željela da znam o čemu se razgovaralo i šta je ko kome obećao! Ali – tu tajnu koju je od Surčina do spomen obeležja Oslobodiocima Beograda sakrio „aurus“ – koji je „ugostio“ Vučića i Putina – teško da je, i pored sve tehnike – iko mogao „čuti“! Nema toga „uva“ – koji to pomaže! Uglavnom – nakon te vožnje – Vučić je, makar taj dan – stalno ponavlja kako će oko svega što se KosMeta tiče – u buduće konsultovati Putina?! Živi bili pa videli!

Sagledavajući globalne okolnosti, Putinov dolazak se smestio u istorijski trenutak, kada je – sve ono što je Zapad na ovim prostorima „definisao“ – barem u ovom okruženju od novonastalih država i „država“ u nastajanju – upalo u blokadu, netrpeljivost, sukob koji tinja…!

Nije KosMet jedini problem! Bosna je svoj hod započet Dejtonom završila udaranjem u zid! Nema dalje! Ne barem ovako! To što su bošnjački član predsedništva Šefik Džaferović i „hrvatski“ Željko Komšić dali obećanje srpskom članu Miloradu Dodiku, koji je i predsedavajući Predsedništva BiH,  da će prihvatiti Srbina Zorana Tegeltiju  na čelu Saveta ministara BiH – sad uslovljavaju Dodika da prvo prihvati put Bosne u NATO – a onda može i Tegeltija?! Može i NATO, ako hoćete Rusiju za neprijatelja, a kako onda to izgleda – istorija je prepuna primera!!!

A tek Milo?! On kroz Crnu Goru vitla i progoni sve što je srpsko! U Crnoj – ni živo ni mrtvo srpsko uvo – ostat ne može?! Jes da su njegovi preci bili Srbi, ali ti koji su bili – živi više nijesu! I bolje što nijesu – umrli bi od sramote – gledajući ga kako dan  noć prevrće istorijske knjige – briše, prepravlja, umeće, sklapa, štampa, diže spomenike – o jadu se  zabavio?! Treba svu tu istoriju pročitat, prepakovat – nije to mali posa’?! Mrak mu na oči pa’ne kad se zvona sa Srpske pravoslavne crkve oglase?! Sveti Vasilije Ostroški (slava mu i milost) – najviše mu je zapa’ za oko?! ‘Oće pošto-poto da ga pod svoju komandu stavi da za njega odrađuje posa’?! Ne interesuju njega molitve Sveca?! On bi „samo“ da ga „pritegne“, stavi na spisak svojih preduzeća – da mu za vlast budžet puni?! Ma ni to što je Svetac Srbin iz Stare Hercegovine – u ovom slučaju nije „gadljiv“?! A ćirilicu – očima viđet ne može?! Riješio je i Njegoša da „iskopa“ –  ponovo ga u školu vrne – i prizove „k poznaniju prava“?!

U Hrvatskoj Zapad otključao vrata aždaji, povampirenom ustašluku šikti oganj kroz nozdrve, vitla mačem i puni adrenalinom nove Pavelićeve sledbenike! U gomile knjiga – hrvatski neoustašluk – stao ne bi?! Sad su nam – iz vrh vrška vlasti, preko mlađahnog Ivana Đakića (22), člana HDZ-a i sina HDZ-evovog poslanika Josipa Đakića – čestitali Božić sa arhivskom fotografijom ustaše koji pozira sa odsečenom glavom Srbina! Kako ne bi ostao „neshvaćen“ ispisao je i tekst: „Svim „prijateljima“ srbićima sretan božić“! Duša mala zaražena – začet je tako! Nema tu leka!?! Tata Josip – koji je klao srpske civile po Grubišnom  Polju – semenom ga je inficirao?! E i ja vama, izvinite što malo kasnim – želim najbolji mogući tim – psihijatara!

Umalo da zaboravim i rad na usavršavanju pevanije glavnog „maestra“ Tompsona?! Sad je podigao svoju „umjetnost“ na višu razinu, pa poznatu koljačku pesmu nad Srbima –  „Čavoglave“ – horski izvodi i sa učenicima katoličke škole?! E taj umjetnički dojam – složnih glasova – to je prava slika Hrvatske?!

I na kraju, zar neko misli da je, tek tako, Putin svoju posetu Srbiji završio u Hramu Svetog Save paleći sveću, poklanjajući se prestonoj ikoni, utiskujući kocku na mozaiku sa likom Hrista, dok – oko srpske istorijske pravoslavne vertikale – opet tutnje zapaljene vatre na Balkanu?!

Suština je u dve slike: Svetosavski Hram s jedne – i sa druge kolaž sastavljen od povampireni hrvatski ustašluka, Milovih raspela posejanih po Crnoj za sve Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu, odapetih strela na Republiku Srpsku, šiptarskog pogroma nad našim svetim KosMetom, uterivanja Makedonije (Stare Srbije u čijem je Skoplju Car Dušan krunisan) u šiptarsku islamsku državu i NATO?! To je realnost današnjeg istorijskog trenutka, koji leži na temelju – duboko zasejanog – semena razdora! E, kroz prizmu ovako opkoljenog srpstva – treba posmatrati predsednika pravoslavne Rusije u Beogradu!

Milijana Baletić

PATRIOT

POSTAVI ODGOVOR

*