Миломир Краговић: Кусур вредан милиона

0

Не дешава се то само нама, у Немачкој се успешно води акција „Врати кусур“, па се дневно сакупи 250.000 евра које иду у донаторске фондове

Најновији струјни удар на незаштићене потрошаче – афера надувавања рачуна – отворио је Пандорину кутију и актуелизовао основно питање: ко све поткрада грађане Србије?

Последњих година, скоро сви артикли имају незаокружене цене: 199, 299, 349 динара, и томе слично, што подразумева да савесни трговац потрошачу врати онај један динар.

Уз оно: „Извини, комшија, немам ситно“, ти наизглед ситни кусури заврше у трговачким касама. Како смо навикли на, ситне и крупне, преваре ретко да ико реагује на таква понашања.

Ако свако од два и по милиона домаћинстава, а толико има, свакога дана остави по два динара, математика каже да трговцима остаје пет милиона. На годишњем нивоу – 1,8 милијарди динара заврши у џеповима богатих послодаваца.

Не дешава се то само нама, у Немачкој се успешно води акција „Врати кусур“, па се дневно сакупи 250.000 евра које иду у донаторске фондове. Пример о којем би надлежни требало да размисле.

Како смо, на нашу несрећу дабоме, пребрзо претрчали од монархије, преко комунизма и социјализма до капитализма, тешко је очекивати да имамо неопходну дозу грађанског самопоштовања. Због тога некако послушно прихватамо разноразне трговачке, и друге, мућке.

Пре неки дан, у оближњој продавници присуствовао сам оваквој сцени.

Нимало нервозни потрошач чекао је од касирке да му врати тај фамозни динар. Она се најпре изненадила, па се узмувала и, наравно, није имала ситно.

За то време створио се подужи ред, и нервозни потрошачи су „осули паљбу“ по човеку који није био инаџија, ни тврдица, већ је хтео да му се врати оно што је његово.

Господин купац.

Понашајте се у продавници као Американци који стрпљиво чекају да им се врати сваки цент. Не дозвољавајте да вам отимају ваше динаре, не наседајте маркетиншким триковима, читајте етикете на производима, упамтите цену на рафу, тражите фискални рачун, и увек се сетите Његошеве: „Трговац ти лаже са осмијехом!“

 

 

 

 

Вечерње новости

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*