МИНИСТАРСТВО РАТА: Француска се с председником Макроном спрема за рат

0

Француски председник Емануел Макрон проводи реформу француских оружаних снага и преименовање ресора за одбрану сугеришеа да Елизејска палата иде ка новим ратовима и кампањама.

Као што је познато, већина влада има Министарство одбране која националну одбрану види као пасивну заштитну меру територије и суверенитета земље.

Термин Министарство рата, како би било примерено назвати ово државно тело, више није у моди. Чак ни у Сједињеним Државама, које никако не могу рећи да се бране од спољне агресије, а чини се да се сада то мијења и у Француској.

Као што смо рекли, чак и САД имају Министарство одбране, иако је земља у сталном ратном стању, а Пентагон је најмање задужен за одбрану домовине и једина му је задатак заштита америчке глобалне хегемоније.

Ово је значајно, јер је јасно да Макрон много активније жели користити француску војску. Овде више не говоримо о одбрани земље, него војној присутности и враћању Француској статуса светске суперсиле, што ће за заштиту својих интереса добро платити Макронови “пријатељи” у арапском свету. Ако је потребно, Француска ће им помоћи и војно, попут Сједињених Држава.

Што можемо очекивати? Хоће ли Макрон слиједити пут генерала Шарла де Гола, који је неко време дао то име министарству пре него што је 1969. постало Министарство националне одбране ? Хоће ли се поновно бивше француске колоније у Африци вратити кући, у Француско Царство?

Ово заправо и није нека новост, с обзиром да је у обнову колонијалног царства пројектом Françafrique кренуо бивши председник Николас Саркози. Но, јесу ли Николас Саркози, чак и Францис Холанд, а након њих Емануел Макрон свесни да они нису и не могу бити генерал Шарл де Гол, уз све мане бившег француског вође и што му с историјским одмаком може приговорити?

 

logično

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*