Минобацачи из БиХ завршили у рукама екстремиста у Сирији

0

Новинар „Индепендента” у Алепу пронашао и упутство за митраљез крагујевачког „Застава оружја”

 Оружје произведено у босанској фабрици БНТ-ТМиХ, које је продато Саудијској Арабији, завршило је у рукама екстремиста Исламске државе и Ал Каиде који су се борили против сиријског председника Башара ал Асада, пише британски „Индепендент”.

Реч је, како се наводи, о 500 минобацача из ове фабрике.

Новинар „Индепендента” Роберт Фиск пише да је у подруму бомбардованог складишта оружја Ал каиде у источном Алепу прошле године пронашао оружане листове из фабрике минобацача у Босни, са потписом некадашњег директора контроле наоружања у фабрици БНТ-ТМиХ у Новом Травнику Ифета Крњића.

Документи су стигли са пошиљком од 500 минобацача калибра 120 мм у јануару 2016. године. Фиск је сада пронашао Крњића у Новом Травнику који каже да је компанија послала оружје Саудијској Арабији.

„То је мој потпис! Да, то сам ја! То је гаранција за минобацаче 120 мм, то је НАТО стандард”, рекао је Крњић.

Он наводи да је испорука отишла за Саудијску Арабију.

„То је био део испоруке 500 минобацача. Сећам се добро саудијске испоруке. Они (Саудијци) су дошли у нашу фабрику у инспекцију наоружања почетком 2016. године”, рекао је Крњић.

Он тврди да су све такве продаје стриктно у складу са правним сертификатима крајњег корисника које је његова фабрика добила од свих купаца наводећи да ће оружје користити једино оружане снаге држава које га поруче.

„Кад су Саудијци дошли у нашу фабрику у инспекцију почетком 2016. био је и саудијски министар и званичници који су дошли у инспекцију оружја пре него што су га добили. Сва наша производња после рата (у Босни) је под контролом Американаца и НАТО који стално долазе овде … и они знају куда из фабрике одлази сваки комад нашег оружја”, рекао је Крњић.

Испорука 500 минобацача је велика, наводи „Индепендент” додајући да већина европских војски нема толико у својим складиштима као и да је нешто од тог оружја изгледа завршило у рукама непријатеља сиријског председника Башара ал Асада – исламиста Нусра Фронта/Ал Каиде на северу Сирије у року од шест месеци од отпремања из фабрике у Босни.

Сиријска амбасада у Лондону одговорила је за „Индепендент” да Саудијска Арабија не даје „практичну или неку другу подршку било каквој терористичкој организацији (укључујући групе Нусра или Исламска држава) у Сирији или некој другој земљи”.

Амбасада наводе „Индепендента” описује као „нејасне и неосноване” и додаје да је Саудијска Арабија „водећи глас у међународној заједници за подршку дипломатском решењу сукоба у Сирији, док у исто време сарађује са суседима и савезницима у борби против пораста снаге екстремизма”.

Фиск пише да је по уласку у Алепо пронашао бројна докумената, међу којима су упутства на енглеском језику за коришћење митраљеза и минобацача.

Међу тим документима, британски новинар каже да је пронашао и упутства за употребу оружја из БиХ, Србије, Бугарске, али и празне кутије противракетног наоружања америчког произвођача „Хаџис еркрафт компани”.

Фиск пише да је упутство за употребу оружја које је пронашао у Алепу, међу којима и за митраљез Којот МО2 на 20 страница крагујевачке фабрике „Застава оружје” показао генералном директору Милојку Брзаковићу.

Он је потврдио да је документа издала та фабрика и да су међу купцима били Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати.

„Не постоји ниједна једина земља на Блиском истоку која није куповала оружје од Заставе у последњих 15 година”, рекао је Брзаковић. (Танјуг)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*