Мира Марковић: „Нисам видела ћерку 14 година!“

0

Мирјана Мира Марковић, супруга некадашњег председника Савезне Републике Југославије и лидера СПС-а Слободана Милошевића и оснивач Југословенске левице (ЈУЛ), ексклузивно за „Ало!” говори о свом животу у Русији, здравственом стању, односима са врхом Социјалистичке партије Србије и о намери да се врати у Србију.

Ћерку партизанских хероја Вере Милетић и Моме Марковића затекли смо у Москви, главном граду Русије, где, како каже живи скромно и нормалним животом. Њен глас је када сам је позвао био доста уморан, а одмах, без питања, објаснила је разлог:

– Искрено да вам кажем, нисам баш најбоље. Здравствено се не осећам најбоље, кичма ме боли, имам дискусхернију и никуда не идем – рекла је Марковићева на почетку нашег разговора.

Ипак сте смогли снаге да напишете нову књигу, која је недавно угледала светлост дана?

– Да, написала сам нову књигу, изашла је, симболично, баш на Видовдан.

О чему се ради, хоће ли људи у Србији имати могућност да је прочитају?

– Kњига је социолошка, није никаквог политичког или истраживачког типа, већ је права научна. Радила сам на њој скоро годину дана и никакву помоћ из Србије нисам имала, нити ми је била потребна. У Србији је издавач „Слобода“.

Да ли можда сада пишете књигу?

– Наравно да пишем, то је оно што ме одржава, испуњава и што ми је једино остало.

У својој књизи „Kако су Срби изгубили век”, Борисав Јовић је за распад Социјалистичке Федеративне Републике Југославије оптужио Јосипа Броза Тита и Едварда Kардеља, а не Слободана Милошевића. Kако то коментаришете?

– Нажалост, нисам прочитала шта је Јовић написао и не знам ништа о томе, па не могу да коментаришем, али ако су то заиста његове речи… Онда у реду.

У Социјалистичку партију Србије, чији је оснивач ваш покојни супруг, учланио се пре неки дан и Лука Дачић, да ли очекујете да би он уз вашег унука могао да буде прави подмладак партије?

– Заиста не знам ништа о томе, али желим им све најбоље.

Живим од 58.000 динара пензије

Од чега живите у Москви?

– Имам своју пензију, која износи око 58.000 динара. Слобину пензију нисам наследила јер он, веровали или не, није имао право на њу.

Да ли сте у контакту са неким из Социјалистичке партије Србије?

– Ни са ким из Слобине странке се нисам чула. Нажалост, немам никакав контакт с њима…

Дуго живите растављени од породице, како то подносите?

– Моја породица ми је све… Дуго, као што је познато, не живимо заједно. Растављени смо тако рећи насилно и то је оно што ме боли. Са ћерком, мојом Маријом, нисам се видела 14 година. То је нешто најстрашније што једном родитељу може да се догоди… Веома ми је тешко… Надам се да ће и томе доћи крај.

На Интерполовој сте потерници због наводне незаконите доделе државне гарсоњере?

– Не могу то да коментаришем, то су ужасне ствари.

А имовина у Србији или ЕУ?

– То су глупости. Све што имамо је у Србији. У Пожаревцу имамо породичну кућу у којој почива Слободан и коју много волимо. Од издавања куће у Београду смо некада живели, а њу данас не можемо нити да издамо, нити да је продамо. То је једина наша имовина, све остало су лажи. То су места која сањам.

Не надам се више повратку у Србију

Да ли очекујете да ће се проблем који кочи ваш повратак у Србију коначно решити и да ћете опет моћи да одете у ваш Пожаревац?

– Заиста ништа више не очекујем, нити се надам.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*