ММФ задовољан реформама у Србији! Ко преживи причаће!

Српска делегација са челницима међународних институција. Констатован велики економски напредак наше земље

0

Извршни директор ММФ Тао Занг похвалио је вредан рад Владе Србије у напорима да ојача домаћу привреду и спроведе тешке реформе и казао да је намера ове финансијске институције да настави с пружањем интензивне подршке у последњој години програма.

Он је у Вашингтону на састанку са српском делегацијом коју предводе гувернер Народне банке Јоргованка Табаковић и министар финансија Душан Вујовић, а коме је присуствовао и директор за Европу Пол Томсен, рекао да је сарадња са Владом Србије на свим пољима успешна, саопштило је Министарство финансија.

Тема састанка, одржаног у оквиру пролећног заседања ММФ и Светске банке, била је анализа постигнутих резултата у спровођењу мера које су прецизиране аранжманом из предострожности.

– ММФ ће наставити да подржава Србију у будућим корацима у реформама који воде ка повећаном поверењу инвеститора и средњорочном потенцијалном расту – истакао је Занг, и додао да је сарадња Владе Србије и ММФ успешна на свим пољима.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић истакла је да Србија данас може да послужи као добар пример земље у којој је забележено смањење и унутрашње и спољне неравнотеже, уз убрзање раста на 2,8 одсто у 2016, док се ове и наредних година очекује даље убрзање. Она је истакла да је дефицит текућег рачуна додатно снижен у 2016. захваљујући снажном извозу робе и услуга који је био у потпуности покривен приливом по основу страних директних инвестиција које су достигле 5,5 одсто БДП, по чему се Србија издвојила у региону. Табаковићева је додала да је од велике важности враћање поверења у локалну валуту и да је динарска штедња сада три пута већа у односу на 2012. годину.

ВУЈОВИЋ: ПОНОСАН НА РЕЗУЛТАТЕ

– Поносан сам на резултате у смањењу дефицита опште државе које смо остварили у прошлој години, а у овој години настављамо подједнако успешно да пребацујемо циљеве постављене у буџету – истакао је министар финансија Душан Вујовић.

Он је додао да су остварени суфицит у првом кварталу и очекиване уштеде од близу пола милијарде евра у прва четири месеца јасан сигнал инвеститорима да улажу у српску економију.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*