Могу ли Јанковић и Јеремић до посланика без избора?

Трећепласирани на председничким изборима Лука Максимовић неће, према досадашњим информацијама, имати своје посланике, али ће у складу са његовим алиасом ипак бити "прелетачевића", тако да ће Јанковић и Јеремић доћи до посланика без избора

0

Скупштина Србије наставиће сутра са радом после више од месец и по дана паузе, коју је 1. марта одредила председница Маја Гојковић, а пред посланицима ће се наћи више међународних споразума. Међутим, оно што је занимљивије од самог дневног реда јесте како ће који посланици деловати у Скупштини и чије ће ставове заступати. Наиме, узимајући у обзир подршку коју су поједини народни представници дали одређеним председничким кандидатима, поставља се питање да ли ће кандидати група грађана, Вук Јеремић и Саша Јанковић, од овог пролећа имати своје посланике, до којих су дошли без парламентарних избора.

Владајућа већина је својевремено “окрњена” одласком Дијане Вукомановић из СПС, као и недавним издвајањем два посланика Нове Србије у нови посланички клуб, међутим њихови гласови неће утицати на апсолутну подршку коју Влада ужива.

Оно што је далеко непредвидивије јесте стање на опозиционом полу. Тешко је прогнозирати како ће изгледати сутрашњи наставак седнице, имајући у виду изборне резултате и промене снага на незваничном месту лидера опозиције.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Као другопласирани на изборима, ту титулу је понео Саша Јанковић, који је наступао као независни кандидат, али уз подршку Демократске странке и Нове странке, чији су посланици са исте листе ушли у скупштинске клупе.

Ипак, те две парламентарне странке неће наставити истим путем, нити ће демократе заједно са Јанковићем, судећи према његовој најави.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Међутим, извесно је да ће подршку Јанковићу пружити лидер Нове странке Зоран Живковић, као и бивша посланица ЛСВ Мариника Тепић, која је у међувремену постала део Јанковићевог политичког савета.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Такође, претпоставља се да ће се његовом формалном или неформалном посланичком клубу придружити и бар неко од троје сада већ бивших посланика покрета “Доста је било” Соња Павловић, Александра Чабраја и Јован Јовановић.

Управо, то што га је напустило троје поменутих посланика, уз катастрофалан резултата на председничким изборима, где је освојио само 1,41 одсто гласова, “свргли” су лидера ЂБ Сашу Радуловића са места лидера опозиције у Скупштини, за коју се изборио на претходним парламентарним изборима.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Одавно се спекулуише, да ће Вук Јеремић имати свој посланички клуб. Иако су посланици клуба “Нова Србија – Покрет за спас Србије” демантовали да су “Јеремићев клуб”, већином су подржали Јеремићеву кандидатуру.

На челу тог клуба је бивша председница ДСС Санда Рашковић Ивић, а ту су и бивша висока функционерка СПС Дијана Вукомановић, Ђорђе Вукадиновић, као и бивши посланици Илићеве Нове Србије Мирослав Маркићевић и Горан Пекарски. Део клуба би требало да постане и Славиша Ристић из ДСС.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Јеремић је током кампање имао и подршку чланова СДС, али и посланика и лидера Народног покрета Србије Мирослава Алексића, иначе коалиционог партнера Бориса Тадића. Такође, у Јеремићевом табору већ су “виђени” и посланици који су тренутно у клубу демократа – Душан Петровић и Верољуб Стевановић.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Мада, трећепласирани на председничким изборима Лука Максимовић неће, макар према досадашњим информацијама, имати своје посланике, изгледа да ће у складу са његовим алиасом ипак бити “прелетачевића”.

Иако 2. априла нису одржани парламентарни већ председнички избори, судећи по подршци која је упућена Јанковићу и Јеремићу током кампање, сасвим је могуће очекивати да би поменути посланици, убудуће могли да и у парламенту, спроводе њихову политику, а не листа на којима су изабрани.

TELEGRAF

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*