Москва Букурешту: Очекујемо да кривци буду кажњени

0

Москва је упутила одлучан протест привременом поверенику за послове Румуније у Русији у вези са забраном румунских власти да авион у којем је био потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин прелети ваздушни простор Румуније.

Москва је нагласила да је својим дејствима Букурешт угрозио безбедност више од 160 путника који су летели овим авионом.

„Москва овај инцидент оцењује као свесну провокацију, која наноси озбиљну штету билатералним односима“, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

Русија очекује да ће Румунија разјаснити узроке инцидента с авионом у којем је летео Рогозин и да ће кривци бити кажњени, навео је заменик министра иностраних послова Русије Григориј Карасин.

У четвртак је забрањен улазак у Молдавију низу представника Русије, међу којима су били и гости који су се упутили у Придњестровље ради учешћа у празничном обележавању 25. годишњице мировне операције у региону.

У петак су румунске власти забраниле авиону у којем је био Рогозин да прелети територију ове земље, уз образложење да је реч о функционеру који је под санкцијама. У путничком авиону компаније С7 који је летео из Москве у Кишињев било је 165 путника, међу којима 11 деце. Авион је слетео у Минск.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*