Москва: Циљ лажних вести наштетити сарадњи са Србијом

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је циљ текстова у хрватским медијима о наводном руском снабдевању Загреба оружјем током ембарга у периоду од 1991. до 1995, укључујући ракетне системе противваздухопловне одбране С-300, да се поткопају односи Москве са балканским земљама, преноси "Тас".

0

„Циљ пропаганде изграђене на опаким спекулацијама око горе поменутих лажних вести прилично је очигледан – задатак је да се наштети сарадњи Русије са пријатељским земљама на Балкану, пре свега са Србијом“, пише у саопштењу овог министарства, поводом писања хрватског Вечерњег листа.

Министарство је навело да је Русија била посвећена ембаргу на снабдевање оружјем зараћених страна у Југославији, наметнутом у раздобљу од 1991. до 1995. године.

„Није тајна да су у том временском периоду земље централне и источне Европе, као и бивше совјетске републике, имале велике количине совјетског оружја, муниције и војне опреме. Према нашим сазнањима, Хрвати који су на непоштен начин стекли новац искористили су ово како би снабдели Загреб. Наравно да Руска Федерација никада није имала никакве везе с овим“, додаје се у саопштењу.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин каже да су спиновања о наводним испорукама Хрватској ракетних комплекса С-300 из Русије „лаж и провокација“.

Њихов циљ је, истиче Чепурин у изјави за Танјуг, да се нанесе штета Србији, која чува и развија пријатељство са Русијом, те да се ослаби поверење између српског и руског народа.

„Још једном изјављујем да Русија никад није испоручивала наоружање кршећи међународне норме и ембарго на испоруку наоружања за земље бивше Југославије, који је био успостављен од стране Савета безбедности УН“, рекао је Чепурин.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*