МОСКВА ЗАДАЈЕ УДАРАЦ ПРИШТИНИ: Овде нема места за непризнате државе!

0

Акција Београда да се обори захтев тзв. државе Косово за пријем у Интерпол. Москва у Лиону лобира за наше интересе. Велики тест на јесен.

У сусрет Генералној скупштини Интерпола, која ће се у новембру одржати у Уједињеним Арапским Емиратима, Србија је већ започела дипломатске активности како би спречила пријем Косова у ту организацију. Москва је и сада главни партнер Београда, и она ће у Лиону, у седишту ове организације, лобирати за то да се молба тзв. државе Косово не нађе на коначном дневном реду Скупштине који ће се утврђивати на јесен.

Из Приштине је, подсетимо, прошлог месеца већ саопштено да имају потврду да је њихов захтев уврштен у нацрт дневног реда 87. ГС Интерпола, која ће заседати од 18. до 21. новембра.

У седишту Интерпола боравила је недавно и делегација Србије предвођена Владимиром Ребићем, директором полиције, који је поручио да ће наша земља разговарати са свим чланицама ове организације како би их убедила да евентуално приступање тзв. државе Косово Интерполу не би било ни у интересу Србије, ни самог Интерпола.

За припрему дневног реда Генералне скупштине светске полицијске организације задужен је Извршни комитет, а њему тренутно председава Менг Хонгвеј из Кине. Осталих 12 чланова су из Алжира, Кореје, Русије, Канаде, Француске, Белгије, Бразила, Америке, Молдавије, Сингапура, Јужне Африке и Нигерије.

Прошле јесени приштинске власти су одустале од захтева, признајући да немају довољну подршку да би се изгласала позитивна одлука. За пријем нове чланице неопходна је двотрећинска већина гласалих, а од прошле године, када су примљени Палестина и Соломонска Острва, Интерпол има 192 чланице.

На заседању ГС 2017. донета је и резолуција о јасним смерницама, процедурама и критеријумима за чланство у тој организацији, па земље које траже пријем од сада морају да потврде да испуњавају све “неопходне услове државности”. Палестина је тако примљена у чланство, али, за разлику од Косова, она у УН има статус државе посматрача.

С обзиром на то да се прошлогодишња генерална скупштина Интерпола одржавала у Кини, која не признаје косовску независност, власти у Пекингу нису послале визе косовским представницима који су желели да учествују на Скупштини.

Опасност за Србе!

Евентуални пријем Косова у Интерпол подразумевао би опасност да се против великог броја српских полицајаца и војника који су учествовали у противтерористичким операцијама 1998. и 1999. подижу Интерполове потернице и да се Србији изручују налози да се ти људи хапсе – указао је прошле године министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Правда

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*