Може ли Приштина да формира војску? (ВИДЕО)

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је шефу Унмика да Београд очекује од те организације да настави свој мандат у Покрајини. Дачић за РТС каже да Приштина нема право по Резолуцији 1244 да формира војску и да ће се Србија борити против тога. Косовски председник Хашим Тачи изјавио је синоћ у Бриселу да нема времена за губљење и да косовска скупштина мора да донесе одлуку о оснивању "Војске Косова".

0

Трансформацијом некадашње такозване ОВК, настао је Косовски заштитни корпус који је прерастао у Безбедносне снаге 2008. Тачи жели да настави низ. Жури да формира војску.

„Посланици Српске листе никада неће бити расположени за то. Треба учинити последњи напор да се убеде и, ако се то не деси, изменити и допунити Закон о безбедносним снагама Косова“, каже Тачи.

Тако би оне добиле додатна овлашћења које има војска и то простом већином.

Рачуна се на измену закона, јер би за промену устава била потребна двотрећинска већина – не само свих посланика, него и посланика мањина.

Да Српска листа неће дати сагласност, њени представници већ дуже то тврде.

Коментатор Политике Мирослав Лазански каже да се онда поставља питање сврсисходности боравка српских парламентараца у косовском парламенту.

„Јер је био услов договора управо то да се без њихове сагласности, без двотрећинске већине, не може то променити“, указује Лазански.

Београд подсећа на Резолуцију 1244.

„Србија је јасно рекла свима, говоримо и на седници Савета безбедности, да је таква одлука нелегална. По резолуцији 1244, једине оружане снаге које могу да буду на КиМ су снаге УН, односно Кфор. То је додатни фактор нестабилности и ми ћемо се борити свим политичким средствима против тога“, поручио је Дачић.

Лазански, међутим, каже да у реалности та војска постоји и да су то Безбедносне снаге Косова.

„Има структуру, хијерархију, командни ланац, обучава се од стране НАТО-а, и опрема НАТО оружјем. Сама преформулација није посебна претња, осим што је доказ да никакав договор са Приштином не издржи тест времена, а имају наклоност ЕУ и НАТО-а. То је претња“, сматра Лазански.

Косовске снаге имају 4.000 активних припадника и 2.500 људи у резервном саставу. Иако већ наоружане, планирају додатно наоружавање.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*