Na Forbsovoj listi najbogatijih na svetu opet nema nijednog Rokfelera i Rotšilda

0

NA ovogodišnjoj Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu nema većih promena. Osnivač Amazona Džef Bezos i dalje je na prvom mestu.

Bezos se nalazi ispred Bila Gejtsa i Vorena Bafeta, mada je Mark Zakerberg izgubio tri mesta, a Majkl Blumberg skočio za dva.

Prema godišnjoj klasifikaciji Forbsa objavljenoj danas, bogatstvo 55-ogodišnjeg Bezosa je poraslo za 19 milijardi dolara za poslednjih godinu dana i dostiglo 131 milijardu dolara.

Bezos, koji drži oko 16 odsto kompanije i zbog bogatstva je na meti kritika levičara američke Demokratske partije, razlikuje se od Bila Gejtsa suosnivača Majkrosofta koji je postao filantrop.

Bogatstvo 63-godišnjeg Gejtsa je malo skromnije poraslo u protekloj godini i dostiglo 96,5 milijardi dolara u odnosu na 90 milijardi prošle godine.

reći na spisku najbogatijih – 88-ogodišnji Voren Bafet – doajen na listi najbogatijih iako mu je reputacija da ima nos za dobre poslove pogođena padom dobiti i akcija giganta za hranu i agrobiznis. Bafetovo bogatstvo palo je za 1,5 milijardi dolara – na 82,5 milijardi dolara.

Iza ovog pobedničkog trija počinju promene, doduše predsednik francuske grupe LVMH Bernar Arno ostaje na četvrtom mestu, ali je šef Fejsbuka Mark Zakerberg izgubio gotovo devet milijardi dolara i pao sa petog na osmo mesto.

Ispred njega su meksički magnat u telekomunikacijama Karlos Slim, Španac Amansio Ortega, osnivač Inditeksa i Zare, i američki suosnivač Orakla Leri Elison.

Majkl Blumberg (77) osnivač istoimene firme za finansijske informacije, bivši gradonačelnik Njujorka, popeo se na deveto mesto sa 11-og prošle godine. Njegovo bogatstvo je poraslo na 55,5 milijardi dolara u odnosu na 50 milijardi prošle godine, navodi Frobs.

Amerikanci i dalje vode na listi, njih 14 nalazi se među prvih 20 milijardera. Francuska ima dva predstavnika -Bernara Arnoa i Fransoaz Betankur-Mejers, naslednicu L’Oreala koja je na 15. mestu i jedina žena među 20 najbogatijih.

Među ostalim ne-Amerikancima u prvih 20 je Indijac Mukeš Ambani koji je na 13. mestu, Kinez Ma Huateng, predsednik kineskog internet giganta Tencent, a on na 20. mestu.

I tako: opet na ovoj člisti nema ni jednog jedinog Rokfelera ni Rotšilda!

Služe li ovakve liste za prikrivanje realno najbogatnijih i najmoćnijih i njihovih poslovnih imperija?

POSTAVI ODGOVOR

*