Na hrvatskoj državnoj televiziji za ustašu kažu: ‘On je naravno bio naš, hrvatski vojnik’

0

HRT je u ponedjeljak, u udarnom večernjem terminu, emitirao Magnum krimen 1945.(primedba ureništva sajta Patriot – Magnum krimen je istoimena dokumentarna knjiga o stradanju Srba, Jevreja, Roma i antifašista u NDH, koju je napisao hrvatski autor Viktor Novak. U Magnum Crimen-u, Novak je na preko hiljadu strana uz citate iz stotina dokumenata uverljivo pokazao da je hrvatski klerikalizam bio jedna od osnova za genocid nad Srbima u NDH (1941—1945) za progone i diskriminaciju koje su, uz podršku delova katoličkog klera, a često i u ime katoličke vere, sprovodili hrvatski biskupi, sveštenici i fratri, uz prećutnu ili aktivnu podršku zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. Deo knjige Viktora Novaka je bio zabranjen u Titovoj Jugoslaviji), revizionistički film o Blajburgu autorice Nade Prkačin, njihove bivše novinarke koja je dobila otkaz jer je neovlašteno koristila arhivu za dokumentarac o Anti Gotovini.

Film je najavljen na stranicama HRT-a, između ostalog i citatom jednog sugovornika kako su hrvatski vojnici i civili, stradali u Blajburgu, zapravo “bježali od komunističkog režima stranog hrvatskom biću”.

Gospođa Prkačin danas radi na Laudato televiziji i tamo, kako su nedavno primijetili novinari Novosti, “s gostima razglaba o prekrasnom ustaškom pozdravu Za dom spremni, unutarnjim i vanjskim izdajnicima i slično. U jednoj emisiji Prkačin je, na primjer, SDP-ove zastupnike nazvala Milanovićevim psima”.

HRT-u zbilja ne ide pa su zeznuli i tehnikalije

U filmu Magnum krimen 1945. ustašku vojsku nazivaju jednostavno hrvatskom, a jedan od intervjuiranih svjedoka Blajburga u nekom trenutku priča o svom bratu, ustaškom vojniku poginulom 1942., pa kaže: “on je naravno bio naš, hrvatski vojnik”. U filmu se, između ostalog, pojavljuje i ova teza: “Nismo mi bili ni nacisti ni fašisti. U NDH nikada nije osnovana ni jedna fašistička stranka. Ali prilika da se dobije hrvatska država, bila je takva da su to Hrvati, preko svog ustaškog pokreta, odmah sproveli”.

Kako HRT-u zbilja ne ide, dokumentarac bi zbog termina u kojem prikazan mogao predstavljati i kršenje pravila javne televizije o predizbornoj promidžbi. U njemu se, naime, u finoj minutaži pojavljuju Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih i Dominik Vuletić, kandidati na europskim izborima.

HTV je praćenje europskih izbora uredio pravilnikom nazvanim „Programska pravila HRT-a za praćenje izbora članova u Europski parlament iz RH 2019.” Dokument je dostupan je na ovoj poveznici, a njime se propisuje svaki korak u izvještavanju događaja prije, tijekom i neposredno nakon izbora. Tako se u drugom poglavlju pravilnika, nazvanom „Programska pravila HRT-a”, nalazi osma točka, koja govori o tome kako javna televizija mora paziti da kandidate ne promovira ni u emisijama koje nisu neposredno vezane uz izbore.

Kako je HRT došao do filma i zašto su ga ovaj tjedan emitirali

U odgovoru na Telegramov upit, HRT nam je ponudio ekstenzivno objašnjenje o tome kako su do filma došli i zašto je uopće emitiran. Tako smo doznali da je film kupljen 2017. godine zato što „Hrvatska radio televizija nije imala novijih filmova na temu događaja na Blajburgu i po završetku rata 1945. godine, a radi se o temi od javnog interesa”. Ovaj tjedan su ga, kažu, ponovno pustili zato što im je trebao neki prigodni sadržaj koji će prikazati uoči obljetnice Blajburga. O eventualnom kršenju pravila o predizbornoj kampanji su, kažu, zatražili mišljenje Pravne službe HRT-a, koje će vjerojatno stići danas tijekom dana.

Dokumentarni program HRT-a propada godinama, a danas tamo više nema mjesta ni za nagrađivanog Roberta Zubera, ili recimo Silvanu Menđušić koja je prije nekoliko godina za njih napravila maestralno Stambeno pitanje. Državna televizija sada otkupljuje revizionističke filmove svoje bivše, nečasno otpuštene novinarke, koje je producirala marginalna Laudato TV.

Telegram.hr

POSTAVI ODGOVOR

*