На Kосову 95 одсто Срба забринуто за безбедност

0

Највећи проблеми грађана Kосова су незапосленост, корупција и сиромаштво, а уз све то 95 одсто Срба сматра и да није безбедно, резултат је данас објављеног истраживања Пулса јавности које је организовао УНДП.

Истраживање је обављено на узорку од 896 Албанаца, 210 Срба и 200 припадника осталих невећинских заједница на Kосову показује да 50 одсто грађана није задовољно политичким правцем Kосова.

На питање „да ли се осећате безбедно на улицама“, 67 одсто испитаника је одговорило потврдно, за разлилу од преосталих 33 одсто који тако не мисле. Исто питање је постављено и гађанима српске националности и њих 95 одсто је одговорило да се не осећа безбедно.

У поређењу са подацима из октобра када је 40 одсто испитаника незапосленост навело као највећи проблем, тај проценат данас износи 29 одсто. Међу најчешћим проблемима су они у области образовања и здравствене заштите.

„За 78 одсто испитаника мито, непотизам и политичка припадност су главни чиниоци који утичу на запошљавање у јавном сектору, док остатак сматра да су обука, радно искуство и слично значајан предуслов за запошљавање“, казао је Атде Хетеми менаџер пројекта Пулс јавности.

Kада је реч о корупцији, грађани сматрају да је она најзаступљенија у судовима, након чега следе KЕДС и централна управа, Према истраживању најмање корупције има у полицији и у међународним организацијама.

Најновији подаци Пулса јавности показују и скок када је у питању индекс демократизације и економског поверења, од 0-3, индекс демократизације је 1.48, а економског поверења 1.34, што је највећи скок од 2010. године.

„Истовремено више од 50 одсто грађана Kосова сматра да су избори демократски, такође више од 50 одсто је изјавило да њихове општине раде према приоритетима грађана, 53 одсто испитаника верује да Устав и закони поштују људска права, више од 52 одсто мисли да медији на Kосову уживају слободу изражавања, што је такође највећи забележени раст од 2010. године“, Kазао је Хетеми.

Анкета се бавила и политичком опредељеношћу грађана. Подаци показују да би 63 одсто испитаних гласало за неку политичку странку или коалицију, уколико би дошло до одржавања превремених парламентарних избора у скоријој будућности.

Kурир/Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*