Na ogradi ambasade Poljske u Tel Avivu ispisani kukasti krstovi

0

Varšava — Poljska tražila od Izraela da efikasnije zaštiti njenu ambasadu u Tel Avivu i spreči da po njoj šaraju kukaste krstove i vulgarne poruke da su Poljaci ubice.

Upravo takve poruke osvanule na ogradi ambasade u nedelju, saopštilo je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Na ulazu u poljsku ambasadu neko je sprejem nacrtao kukaste krstove i ispisao vulgarne, antipoljske parole. Izraelske vlasti povele su istragu. MSP smatra da sasvim sigurno treba spustiti temperaturu diskusije koja se vodi u obe države, jer sada ne prija dijalogu“, kazao je državnom Poljskom radiju portparol poljskog MSP-a Artur Lompart.

Kukastim krstovima i vulgarnim porukama da su Poljaci ubice i da napuste Izrael nepoznati vandali išarali su ambasadu nakon najnovije varnice u sporu Poljske s jedne i Izraela, SAD i jevrejskih organizacija s druge strane, zbog odnosa Poljaka prema Jevrejima tokom Holokausta.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki u želji da spor ublaži, objašnjavajući u Minhenu na forumu o bezbednosti u subotu da neće biti krivične odgovornosti po izmenjenom Zakonu o institutu pamćenja naroda za svedočenja o pojedinačnim zločinima Poljaka prema Jevrejima, nehotice je samo dolio ulje u vatru kada je kazao da je počinilaca bilo i medju Poljacima, samim Jevrejima, Ukrajincima, Rusima, ne samo Nemcima.

U Izraelu je ta izjava dočekana na nož kao pokušaj Moravjeckog da baci krivicu za Holokaust i na same žrtve, Jevreje a izraelski premijer Benjamin Netanjahu protestovao je u nedelju protiv takvih izjava u telefonskom razgovoru sa Moravjeckim.

„Vaše izjave su neprihvatljive i nema osnova da se upoređuje ponašanje Poljaka i Jevreja tokom Holkausta“, kazao je Netanjahu Moravjeckom, javljaju poljski mediji.

Moravjecki je nakon razgovora sa izraelskim premijerom na Tviteru poručio da je nužan dijalog o najmučnijim stranicama istorije jer je među svim narodima žrtvama u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata bilo ljudi koji su iskazali najveće milosrđe ali i onih koji su pokazali najmračniju stranu ljudske prirode u kolaboraciji sa nemačkim nacistima.

Vladajuća poljska stranka Pravo i Pravda poručila je da izvinjenja neće biti, jer kako je kazala portparol stranke Beata Mazurek, premijer je u Minhenu samo kazao istinu.

„Premijer Moravjecki je rekao istinu koju je izraelskoj strani teško da prihvati. Ne poričemo da je bilo pojedinačne saradnje sa okupatorom na raznim stranama, zato za pričanje istine nema potrebe da se izvinjava“, kazala je poljskim medijima Mazurek.

Moravjecki je nakon razgovora sa Netanjahuom naglasio da nijedan pojedinačni slučaj zločina i saradnje se nacistima ne sme da prenosi teret odgovornosti na cele narode koji su bili žrtve hitlerovske nemačke mašinerije smrti.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

*