На сигурном путу до самоуништења: Народ који се продао за сендвич и минималац

Прошли су и ти избори. Надала сам се, и била сам убеђена да ће се макар нешто променити. Веровала сам да је мој народ довољно паметан да се не прода за сендвич, минималац и нека јадна обећања. Сада после ових избора је другачије.

0

Верујем да је мој народ спреман да се прода за сендвич, минималац и јадна обећања. Верујем да је мој народ лењ да изађе да гласа, 50 одсто није изашло да гласа? Је ли мене то неко мало зеки? Мене није мрзело да испуним процедуру да променим гласачко место из Србије, за овде у дијаспори, где живим. Није ме мрзело да путујем око 100 километара да бих гласала, а неко ето, не излази да гласа јер су му сви исти!?

Интересује ме како су то сви исти. Интересује ме како то твој глас не може да промени ништа, да ли баш мислиш да толико мало вредиш? Интересује ме да ли мислиш да имаш тај луксуз да дозволиш да твој глас пропадне, да твоје време пропадне, да твоја држава пропадне. Интересује ме да ли смо толико мизерни као држава да над скоро три четвртине становништва, она једна четвртина се иживљава. Да ли мислите на сутра? Да ли мислите на живот после вас?

Муж ме је убеђивао данима, пар недеља пред изборе, да не тугујем када Вучић освоји већину у првом кругу, и већ тада постане председник. Рекла сам му да није нормалан, и да би тада било очигледно да нешто није у реду када би се то десило. Муж има иста политичка схватања као и ја, ако не и либералнија, али има оно што мени фали. Мало више објективности и хладнокрвности. Честитала сам му на доброј анализи и хладнокрвности. Десило се, али ја у то не могу да поверујем. Из више разлога. Не могу да верујем да је народ слеп на сву беду и јад око њега, да је народ слеп на све манипулације и јефтине популистичке трикове око њега, не могу да верујем да је народ слеп на сва лажна обећања, поновна отварања истих фабрика. Не могу да верујем да је народ слеп на раднике у пеленама. Али знате у шта сада верујем? Верујем да ће се на следећим изборима ситуација обрнути. Јер скупина арогантних, бахатих, необразованих и лажних диплома за пар година ће земљу довести до ивице пропасти. Мислите да је земља сада на ивици пропасти? Видећете да није. Само наставите да се жалите, не излазите на изборе и онда се опет жалите, и тако у круг! Апстинент си, гласао си против себе.

Један немачки престижни магазин је прекјуче написао текст у којем се говори да је господин Вучић лидер који контролише скоро све, ако не и све гране, легислативну, егзекутивну и јуристичку грану. Да контролише медије, да је аутократа. Да је док говори о канцеларки Меркел мелодраматичан. Један други, исто немачки портал, пре пар дан је написао да је могућ сценарио да Вучић жели да постане председник зато што не жели да буде премијер који ће потписати независност Косова, премијер који би био запамћен као најомраженији премијер у историји. Да ће зато тако ескивирати тај потпис и неког другог „приморати“ да то уради. А ко би боље знао могуће сценарије него Немци? Можете да мислите шта желите.

Е сад да се вратимо на то како мени може да буде више стало до моје земље, мени која не живим у Србији, него око 50 одсто људи који нису изашли да гласају и око 25 одсто људи који су гласали за господина Вучића. Може да ми буде стало јер гласање и исход гласања не видим као личну корист, него то радим за опште добро. Не гласам јер се продајем за сендвич, бедну плату, неку услугу или за било шта друго, гласам јер верујем у боље сутра за све нас. Ко прода своју слободу, више никада је не може имати. Народ који је прогутао све малверзације, све манипулације, не треба да вам набрајам, знате и сами, тај народ је продао себе. Ови избори су ме убедили да није до власти, да није до господина Вучића, да није ни до кога другог, него до самог народа.

У комшијској Холандији је пре неколико недеља, или кад већ, слуђено пишем и не знам прецизно када су били избори, изашло 82 одсто људи да гласа, како не би дозволили победу популиста, манипулација, расизма и арогантности. У Холандији, где је БДП, односно ГДП како би неко рекао, 769.930 милијарди долара, односно 45.210 долара по становнику, где је индекс људског развоја у првих десет по добрим резултатима у свету! У односу на Србију, чији је БДП мањи од једне десетине холандског БДП-а, и где смо око 60 места иза Холандије по индексу људског развоја! Само вам је то довољно да бисте видели колико нам добро иде. Не бих даље да вам износим чињенице. Е ти Холанђани, који у односу на Србе живе десет пута боље, изашли су у огромном броју на изборе и показали да не желе аутократе, манипулаторе и шарлатане. Али, Србијо, теби не фали ништа. На сигурном си путу до самоуништења. Лаку ноћ.

Наталија СТЕРНБЕРГ, ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*