На утакмици Србија – Велс више полиције него икада, а све због ПАКЛЕНОГ ПЛАНА ХУЛИГАНА

0

На утакмици Србија – Велс биће ангажовано око 2.500 полицајаца разних служби јер, према обавештајним подацима, има индиција да поједини хулигани намеравају да изазову нереде и тако угрозе квалификацију Србије за Светско првенство.
На београдској „Маракани“ вечерас репрезентација Србије победом над Велсом остала би прва у групи и направила велики корак пласману на Светско првенство у Русији наредне године.

Према сазнањима „Блица“, на обезбеђењу утакмице биће више полиције него на било ком до сада одиграном мечу. Утакмицу ће обезбеђивати око 2.500 полицајаца, међу којима око 500 жандарма, а присутни ће бити и припадници САЈ.

– „Маракана“ је много тежа за обезбеђивање од стадиона Партизана и увек се утакмице на том стадиону обезбеђују са више полиције. На утакмици са Велсом биће више полиције него на свим пређашњим утакмицама високог ризика. Нажалост, ово не би требало да је таква утакмица – каже један од полицајаца за „Блиц“.

Како додаје, осим директно ангажованих припадника МУП, све јединице биће у приправности, око стотинак полицајаца у резерви, а на трибинама и припадници у цивилу.
Према сазнањима „Блица“, оперативни подаци безбедносних служби указују на то да група екстремиста, који се не могу сматрати навијачима, планира да изазове инциденте због којих би ФИФА казнила репрезентацију Србије или Фудбалски савез Србије. Према овим подацима, хулигани не иду пошто-пото на варијанту прављења нереда који би довели до прекида утакмице или дисквалификације Србије. Првенствено им је намера да непримереним понашањем изазову финансијско кажњавање ФСС и окаљају углед до сада успешне репрезентације.
Међутим, с обзиром на раније прекршаје нашег савеза (шест казни у последњих пет година), али и на упозорења ФИФА и УЕФА, ако би хулигани успели у својим намерама, Србија би врло лако могла да буде чак и избачена из квалификација.

Група екстремиста која намерава да изазове нереде дуги низ година има блиске везе са појединим фудбалским функционерима. Јавна је тајна да су плаћени на месечном нивоу за послушност, као и да управе фудбалских клубова жмуре на чињеницу да се на трибинама може купити и дрога. Сценарио који су спремни да изведу је већ виђен у дуелу с Италијом у Ђенови, када је прекинута утакмица.

Горан Буњевчевић, директор репрезентације, каже да „свако ко себи да за право да направи проблем, тај је директан непријатељ Србије. И тачка“.

Чак и једна бакља може да буде фатална. Сетите се Ђенове или случаја с дроном. Зато је и ангажован рекордан број редара

Горан Буњевчевић
– А најгоре је што и појединац може да изазове неред. Чак и једна бакља може да буде фатална. Сетите се Ђенове или случаја с дроном. Зато је и ангажован рекордан број редара, полицајаца и специјалних снага. Играчи су у еуфорији, међу њима је одлична атмосфера, и евентуални прекид би их дотукао. Лично не желим чак ни да помислим да је све то могуће – закључио је Буњевчевић.

Goran Bunjevčević
Иако Закон о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама брани сваку врсту дивљања на стадиону и око њега, поставља се питање да ли су предвиђене казне адекватне озбиљности проблема.

За бацање предмета на терен или у гледалиште, уништавање имовине приликом доласка или одласка са спортске приредбе, неовлашћени улазак на спортски терен, уношење пиротехнике, паљење реквизита и слично, Закон предвиђа казну затвора од 30 до 60 дана и новчану казну до 150.000 динара.

Надгледање из центра

У МУП-у Србије, у Управи полиције већ годинама ради Национални фудбалско-информациони центар. Преко њега се 24 сата размењују подаци битни за одржавање домаћих и међународних утакмица (колико навијача се очекује на ком мечу, којим превозом долазе, из којих праваца…). До сада, бар према незваничним информацијама, захваљујући овом центру избегнути су много већи сукоби, као и нереди.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*