Nacionalni brend KAJMAK

0

Srbija kao zemlja bogate tradicije poseduje i veliki broj autohtonih proizvoda koji se od davnina proizvode po domaćinstvima i zanatskim radionicama, a u novije vreme nalaze svoje mesto i u industrijskoj proizvodnji. Takav je i kajmak, jedan od najznačajnijih i najpoznatijih tradicionalnih srpskih proizvoda od mleka. Iako se može naći u još nekim zemljama, uglavnom azijskim, kajmak se u našoj zemlji proizvodi od najdavnijih vremena na poseban, srpski način i zato predstavlja jednu od najčešćih asocijacija i simbola kada se pomene Srbija i srpska hrana. Najpoznatiji i, veruje se, najbolji je onaj koji se proizvodi u planinskim predelima Zlatibora, Tare, Goča i Rudnika, kao i područjima Užica, Čačka i Kraljeva. Kajmak se dobija kuvanjem kravljeg, ovčijeg ili kozjeg mleka, nakon čega se ono razliva u otvorene plitke posude. U njima se mleko polako hladi, a na površini se izdvaja masni sloj, koji se kasnije u slojevima slaže u drvene posude i soli po ukusu. Prema zrelosti, postoje dve vrste kajmaka: mlad i star (zreo). Mladi kajmak je blagog ukusa sličnog maslacu i svetle boje, dok priprema zrelog kajmaka traje i do dva meseca, nakon čega ona ima žutu boju i oštriji ukus i miris. Tako pripremljen, koristi u svakodnevnoj ishrani ili kao dodatak srpskim tradicionalnim jelima, a pravi ljubitelji kajmaka reći će vam da je on ipak najlepši kad se jede uz vruću pogaču ili proju.

Meet the Serbs

POSTAVI ODGOVOR

*