Нагле промене времена и температурни шокови лоше утичу на здравље!

0

Нагле смене кише и сунца доводе до великих промена у расположењу, до раздражљивости и узнемирености, уз физичке тегобе, упозоравају лекари

Изузетно нагле промене времена и велики температурни скокови илити падови доводе код људи до раздражљивости, узнемирености, апатије, па чак и депресије, упозоравају лекари.

Наиме, у понедељак нас је после топлог викенда непријатно изненадила киша и пад температуре за чак 14 степени, док нас већ у петак очекује пораст температуре за невероватних 15 степени.

Иако се већина радује повратку лета, лекари упозоравају да овако велики температурни скокови у само пет дана могу да буду изузетно опасни по наше не само физичко већ и ментално здравље.

vreme-temperature-sok-1471986194-976879

 

Нагле промене

– Промене времена могу да утичу на људе који већ имају одређене предиспозиције за то. Најчешће долази до наглих промена расположења, раздражљивости и узнемирености, које прате и телесне тегобе, као што су лупање срце и гушење. То онда прави додатни проблем, јер се људи још више узнемире и уплаше и сви ти симптоми заједно могу да доведу до анксиозности или депресије – каже за Kурир неуропсихијатар др Јасна Kекић и додаје да људи треба да науче да препознају стрес.

Трпи нервни систем

Промена времена неповољно утиче на нервни систем, па лекари предлажу да одређени део дана одвојите за опуштање. Саветује се одмор у тихој, замраченој просторији, као и туширање наизменично топлом и хладном водом.
– Због наглих промена времена можемо бити уморни и раздражљиви, а томе нарочито доприноси велики проценат влаге у ваздуху. Могу се десити и пад концентрације или несаница. Људи ми се у ординацији свакодневно жале на болове у костима, око 30 одсто људи су метеоропате, и то нема никакве везе ни с годинама ни са полом. Долазе чак и деца која добијају јаке главобоље због промене времена – каже др Невенка Димитријевић.

Физички симптоми су главобоља, мигрена, мучнина, вртоглавица, реуматске тегобе и болови у мишићима, а зависе и од тога да ли је наступило нагло захлађење, велике врућине или је реч о падавинама. Лекари упозоравају да нагла промена времена изазива већу учесталост срчаних и можданих удара, упале плућа и астматичних напада код старијих особа и хроничних кардиоваскуларних болесника.
Биометеоролошка прогноза

ПРИПРЕМИТЕ СЕ 24 САТА ПРЕ ПРОМЕНЕ

Свест о снажном утицају времена на физичко и психичко стање људи довела је до развоја нове гране метеорологије – биометеоролошке прогнозе, чији је циљ да се особе осетљиве на временске услове упозоре на евентуалне здравствене тегобе. На Западу се неповољна биометеоролошка ситуација детаљно најављује у оквиру редовне метеоролошке прогнозе како би осетљиве особе могле да се припреме бар 48 до 24 сата пре промене времена

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*