Најнесигурнији градови Европе: Београд на 2. месту

0

Kвалитет живота у било којој земљи доводи се у питање када је сигурност појединца под ризиком. Без обзира да ли је реч о земљама са високом стопом криминала или земљама које су угрожене терористичким нападима или претњама, Мерсер сваке године објави Индеx квалитета живота, а међу подацима које даје јесу и они о сигурности у европским градовима.

Kако Мерсер оцењује сигурност појединца у граду повезана је са везама града са другим земљама, унутрашњом стабилношћу, стопом криминала и полицијским или сигурносним снагама.

Неки од највећих и најутицајнијих западноевропских градова нису се нашли на листи најсигурнијих. Угрозиле су је стопе ситног криминала и терористички напади. Не изненађује како је Париз на 12. месту најнесигурнијих градова Европе након низа терористичких напада у којима су убијене стотине људи.

11. Лондон је под будним оком полиције због тероризма, што значи да се појединац у овом граду никако не може осећати сигурно.

10. Букурешт је на једанаестом месту због ситног криминала и широко распрострањене корупције.

9. Загреб је најнесигурнији град за појединца због корупције, преноси Гардијан.

8. и 7. Ово место деле Рига и Рим у којима преовладава проституција, организовани криминал, као и узбуне због могућих терористичких напада.

6. Мадрид. Становништво овог града незадовољно је мерама штедње због чега су чести протести. Много људи је незапослено, највише младих.

5. Будимпешта је погођена мигрантском кризом због чега су у граду чести били призор хаоса на железничким станицама и протести на улицама.

4. Софија. Овим градом влада социјална узнемиреност. Бугарска је најсиромашнија земља Европске уније, а широм ње свакодневно се одржавају протести против Владе.

3. Атина. Након дуготрајних мера штедње у Грчкој је порасла стопа сиромаштва и незапослености. У Атини су честе наслине демонстрације, као и проток миграната.

2. Београд је претпоследњи на листи сигурних градова не због насилних злочина којих нема много. већ због мита и корупције, као и крађа и вандализма.

1. Kијев је најнесигурнији град у Европи због цивилних побуна и односа са Русијом. У Kијеву су честе крађе, вандализам, насилни протести у којима стотине људи гине или је повређено.

 

 

 

Kliks.ba

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*