NAJNOVIJI POREDAK STRANAKA Istraživanje: SNS ubedljiv, Saša Janković lider opozicije

Da se parlamentarni izbori održavaju u nedelju, SNS bi osvojio 55 posto glasova, dok bi na drugom mestu bio pokret Saše Jankovića, sa 11 odsto podrške. Koalicija SNS i SPS bi imala 63 odsto

0
Srbija je dobila novog predsednika, ali i nove političke faktore i drugačije odnose među strankama. Ovo pokazuju rezultati istraživanja Ipsos stratedžik marketinga, prvi nakon predsedničkih izbora i prvi koji su u obzir uzeli pokret čije osnivanje je najavio drugoplasirani na predsedničkim izborima.
Podrška DS Jankoviću ojačala saradnju

– Istraživanje pokazuje da SNS raste na talasu Vučićeve pobede na predsedničkim izborima i da se protesti organizovani nakon izbora nisu negativno odrazili ni na njegov rejting niti na rejting stranke na čijem se čelu nalazi – navodi za „Blic“ Marko Uljarević, direktor istraživanja javnog mnjenja agencije Ipsos stratedžik marketing.

Iza SNS-a i Jankovićevog pokreta sledi Socijalistička partija Srbije, sa osam odsto i blagim padom u odnosu na prethodna istraživanja, zatim SRS i DS sa pet posto. Dveri imaju četiri odsto, a pokret Dosta je bilo beleži pad i trenutno je na dva procenta. Sve ostale stranke su daleko ispod ovih rezultata.

– Rejting SNS-a je baziran gotovo isključivo na Vučiću i zavisno od njegovog rada možemo očekivati i promene rejtinga te stranke. Novina je svakako formiranje pokreta na čelu sa Sašom Jankovićem, koji startuje sa dvocifrenim rejtingom, ali bez infrastrukture i sa nedovoljno profilisanim programom. Sve ovo može uticati da pokret raste, pre svega na račun glasova opozicionih stranaka iz građanskog bloka, ali i da izgubi početni elan i da se birači koji su glasali za Jankovića na predsedničkim izborima vrate strankama koje su preferirali pre predsedničkih izbora – ističe Uljarević.

Uljarević kaže da je nepoznanica politička budućnost Vuka Jeremića, odnosno da li će on pokušati sa nekom novom strankom, ili će se pridružiti nekoj od postojećih ili će odabrati neki treći put, možda izvan domaće političke arene.

– U svakom slučaju, njegov angažman bi mogao izazvati promene manjeg intenziteta kada se radi o rejtinzima stranaka – zaključuje on.

Uljarević ističe da bi do promena u rejtinzima moglo da dovede i kandidovanje grupe građana okupljene oko Belog Preletačevića.

Na pitanje da li će izbor Aleksandra Vučića uticati na promene u Vladi, Uljarević odgovara potvrdno.

– Ono što možemo očekivati jeste da se suštinski moć sa Vučićem seli iz Nemanjine u predsedništvo, gde god ono bilo – na Andrićevom vencu ili na Novom Beogradu. Njegovo odsustvo iz Vlade zahtevaće ne samo novog premijera ili premijerku nego možda i personalne promene i promenu uloga pojedinih članova Vlade da bi se obezbedio kontinuitet ekonomskih reformi – zaključuje Marko Uljarević.

BLIC

POSTAVI ODGOVOR

*