Напад договор Руса и САД? „И вук сит и овце на броју“

0

САД, Велика Британија и Француска извеле су ваздушне нападе на циљеве у Сирији. Kако се наводи, гађане су локације у вези са производњом хемијског оружја.

У медијима се од тог тренутка пише о „Трећем светском рату“. Међутим, саговорници телевизије О2 истичу да је реч о акцији „намењеној медијима“.

“Чињеница да у већ самом образложењу акције ви кажете ’дејствоваћемо по складишту хемијског оружја’. Значи, ту постоји нешто што већ у самом почетку анализе компромитује ситуацију и указује на то да је то више политичко-медијско дејство, него заиста уништавање неког дела потенцијала сиријске војске“, каже војни аналитичар Александар Радић.

Бивша председница Удружења новинара Србије, а сада колумнисткиња “Недељника“ Љиљана Смајловић каже да јој се “уз велику резерву“ чини је све део договора.

“Та комункација са Русима деловала је да нису дошли ни близу руске црвене линије. Рекла бих да овде нису претерано нарушени руски интереси и да су Американци послали проуку коју су хтели да пошаљу“, каже Смајловићева.

А из Брисела порука да ће Европска унија „бити уз своје савезнике и на страни правде“.

Председник Европског савета Доналд Туск наводи да сиријски режим, са Русијом и Ираном, не може да настави ову људску трагедију без плаћања цене.

Са друге стране Иран упозорава западне силе да ће напад на Сирију имати регионалне последице, називајући Трампа, Макрона и Терезу Меј злочинцима.

“Чим су удари били овако ограничени може да испадне и вук сит и овце на броју. То значи да ће се сада ствари, како делује, вратити у нормалу и да ће обе стране бити на правој страни“, каже Смајловићева.

Према речима Александра Радића, да се Трамп одлучио на вишедневна или вишенедељна дејства “онда бисмо ушли у зону високог ризика“.

“Тада би само било питање времена када ће и Руси да се нађу у погрешно време на погрешном месту, да претрпе губитке и да то наметне њихову реакцију. Са оваквим избором акције, порука је јасна – реч је о изолованој интервенцији да би се добило много буке у медијима“, закључује Радић.

Б 92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*