НАТО јача снаге на истоку Европе

0

Под све већом тензијом између Русије и НАТО-а, чланице алијансе коју предводе САД донеле су низ одлука којима ће, како је рекао један високо рангирани амерички генерал, попунити „рупе” у ваздушној и ракетној одбрани.

Она би требало да одврати Русију од аспирација према источној Европи.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је после седнице министара одбране чланица у среду изразио задовољство што се ради на спровођењу одлуке са самита НАТО-а у јулу у Варшави да се почетком 2017. године разместе додатна четири батаљона у земље три балтичке земље Литванију, Летонију и Естонију, као и у Пољску.

Столтенберг је нагласио да се читав низ земаља придружио иницијативи Канаде, Немачке, Велике Британије и САД да разместе мултинационалне батаљоне на источним границама алијансе.

Како је рекао, Албанија, Италија, Пољска и Словенија ће сопственим снагама допунити батаљоне које у Литванији предводи Канада, док ће Хрватска, Белгија, Француска, Луксембург, Холандија и Норвешка својим капацитетима ојачати батаљон који предводи Немачка. Данска и Француска ће допунити батаљоне у Естонији, предвођене Британијом, док ће Румунија и Велика Британија ојачати амерички батаљон у Пољској.

„Наше ће снаге бити потпуно мултинационалне. То је доказ да НАТО функционише као један организам, напад на било ког савезника ће се сматрати нападом на све нас”, рекао је Столтенберг. Још шест земаља: Канада, Немачка, Холандија, Пољска, Турска и САД, спремне су да пошаљу своје копнене, поморске и ваздушне снаге у Црноморском региону следеће године.

Заменик команданта америчких снага у Европи Тимоти Мекгвајер је рекао за Ројтерс да је, у оквиру јачања снага НАТО у источној Европи, стигла ургентна наредба да око 100 америчких војника железницом пребаци ракетни систем „патриот” из Немачке у Румунију, како би почетком новембра била изведена војна вежба са исто толико румунских војника. У Румунију је у августу, према изворима „Еурактива”, премештен и део америчких нуклеарних бомби из турске базе Инџирлик, али је Букурешт демантовао те наводе.

Уз то, у Норвешкој ће од почетка идуће године бити распоређено 330 америчких маринаца. Генерал Мекгвајер је истакао да су војна вежба немачких, холандских и америчких снага на Криту и прошломесечна вежба у Словачкој доказале способност земаља чланица да развију и деле заједничке погледе на потенцијалне ваздушне претње.

Биљана МИТРИНОВИЋ, Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*