Недељко Иљукић: Химна у Новом Пазару

Тако је на најгрубљи начин "погажен" један од државних симбола који је, традиционално, дело финалних турнира било ког спорта у Србији

0

ОДБОЈКАШИ Новог Пазара су за викенд ушли у историју овог домаћег спорта пошто су освојили Куп Србије. Ипак, много више од овог успеха препричава се скандал који је виђен током церемоније финала, јер на проглашењу победника није интонирана државна химна „Боже, правде“. Тако је на најгрубљи начин „погажен“ један од државних симбола који је, традиционално, дело финалних турнира било ког спорта у Србији. Слика и тон од пре три недеље са кошаркашког Купа у Нишу је најбољи доказ за то: химна се чула чак три пута, пре две полуфиналне и једном пре финалне утакмице. Пре финала Купа у фудбалу оркестар уживо изводи химну. У Новом Пазару је прошле недеље неко искључио тон. И да се одмах разумемо, то је урадио – намерно!

Јер, како другачије протумачити речи организатора да „химну нису интонирали, да јој се не би звиждало“?! Четири дана су прошла од ове невиђене срамоте, а држава сагиње главу и ћути док јој се у Рашкој области и у Новом Пазару смеју у лице. Када кажемо држава, овде јасно мислимо на Министарство омладине и спорта, прво и једино надлежно у случају грубог кршења протокола и елементарног правила у оваквим спортским приликама. Руку на срце, застава Србије била је у дворани јасно истакнута, на грудима домаћих одбојкаша је такође била тробојка. О томе да су присталице домаћег клуба биле углавном у дресовима турског Фенербахчеа можда је илузорно писати. Углавном, химна се за викенд није чула у Новом Пазару. Као што се својевремено није чула ни са усана Адема Љајића када је Синиша Михајловић рекао да мора да се пева!

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*