Немачка и званично: Србија ће се морати одрећи Косова и увести санкције Русији ако мисли у ЕУ!

0
GERMANY-POLITICS-ROTH

Иако многе ЕУ бирократе одбијају да директно кажу да је пруизнање Kосова за улазак Србије у ЕУ услов, као и дистанцирање од Русије, из сваке њихове увијене изјаве постаје јасније да Србија мора да се одрекне идентитета да би ушла на брод који тоне. Тако је немачки министар Рот у стандардо завијеној форми јасно ставио до знања да Србија мора да среди однос са Kосовом и да не сме да буде кофликата ако желе у ЕУ, где се јасно да закључити да се о Kосову говори као о посебној држави. Ништа другачије није ни са Русијом.

Поштују наш однос са њом кобајаги, али не допуштају да сигнали једне чланице буду изван важеће политике европског франкештајна.

– Kада Србија буде чланица Европске уније са Kосовом мора да буде све јасно – поручио је министар за ЕУ у немачком Министарству спољних послова Михаел Рот.

Рот је рекао да односи Србије са Kосовом морају пре приступања ЕУ да буду „правно обавезујуће нормализовани“.

Он је то рекао одговарајући на питање да ли ће Србија морати да призна Kосово пре уласка у Унију.

– И Kосово има ту перспективу придруживања Европској унији. Не смемо дозволити увоз билатералних конфликата. Нормализција мора да напредује, јер се тиме побољшава свакодневни живот Срба и Kосовара – рекао је Рот.

Рот каже да му је драго што су отворена поглавља која се односе на демократију и владавину права, а да су акциони планови, које је влада доставила, важан корак у правцу ка ЕУ.

На питање када је оптимални рок да Србија постане пуноправна чланица ЕУ, немачки министар је рекао да је то онда када сви услови за приступање буду испуњени, а да је одговорност на Србији.

– Што се брже спроведу неопходне реформе, то се брже приближава само приступање. И даље стојимо иза наше речи да све земље Западног Балкана имају перспективу приступања Унији и за то пружамо континуирану подршку – рекао је он.

Рот је такође рекао, одговарајући на питање да ли ће ЕУ инсистирати да Србија уведе санкције Русији, да је неопходно да се Србија, са наставком преговора, континуирано придружи и спољнополитичким ставовима ЕУ.

– Нико не жели да Србија прекине своје традиционално блиске односе са Русијом, но исто тако није допустиво да се шаљу сигнали у свим правцима – закључио је Рот.

 

 

 

Вестионлајн

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*