Немачка: Меркел на губитку, националисти славе

0

Велика коалиција неће моћи да настави сарадњу у Берлину, јер су обе странке на недељним изборима прошле лоше, пише Дојче веле, наводећи да ће у парламенту бити десничарска Алтернатива за Немацку.

Социјалдемократе (СПД) су очекивано остале најјача снага, али са тек 21,6 одсто гласова, односно скоро седам процената мање него пре пет година.

Демохришћани (ЦДУ) су изгубили шест процентних поена подршке и завршили са 17,6 одсто.

Те две странке које чине и савезну власт неће моћи да продуже своју коалицију на нивоу Берлина, коалицију ионако обележену размирицама и слабостима.

До сада се никада није догодило да на неким покрајинским изборима две највеће „народне“ странке освоје у збиру мање од 40 одсто гласова, што је према неким аналитичарима знак тектонских померања на партијској сцени.

Губитак ове две етаблиране партије прелио се понајвише на десничарску Алтернативу за Немацку која је са 14,2 одсто гласова ушла у берлински парламент. Та странка настала је пре само три године, а данас је обележавају радикални ставови против избеглица, досељеника, муслимана. Са њом за сада све остале партије одбијају сарадњу.

Стога је математички и политички једино могућа лева, такозвана црвено-црвено-зелена коалиција, наводи ДW.

Њу би предводио СПД, уз Левицу (15,6 одсто) и Зелене (15,2 одсто) – те две странке осетно су побољшале свој резултат у Берлину.

Оне су до сада у главном граду углавном биле на ратној нози па се очекују мучни преговори. Мучни и на послетку успешни јер тешко да је некоме до понављања избора у ситуацији када све више грађана из протеста даје глас Алтернативи.

У парламент су се вратили и Либерали са 6,7 одсто док је највећи губитник, осим две велике партије, Пиратска странка. Ова, пре пет година веома популарна партија, у потпуном је расулу и освојила је нешто мање од два одсто гласова – на прошлим изборима дошла је до целих девет одсто.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*