Немачка: Одбијена забрана нео-нацистичке партије НПД

0

„Историјска“ одлука немачког Врховног суда окончала је деценију дугу сагу напора да се нео-нацистичка партија забрани… Оно што, међутим, највише забрињава јесте образложење пресуде

Уколико вас занима да ли се немачка Национал демократска партија (НПД) може повезати с Хитлеровим „национал социјализмом“, одговор Врховног суда Немачке гласи: „Да“… И да, она је усмерена на поткопавање немачког Устава како би се коначно успоставио етнички чист немачки народ. Ипак, судије у црвеним одорама су биле мишљења да “нема назнака да би НПД могао да исписни своје циљеве”. Због тога, пресуђено је, странка неће бити забрањена.

Ова значајна одлука окончава деценију дугу сагу напора да се немачка нео-нацистичка партија забрани. Претходни покушај да се ова странка угаси пропао је 2003. године јер су међу сведоцима били доушници плаћени од стране Владе Немачке, што је нарушило валдиност доказа.

Последњии покушај почео је 2013. када је Виши савет савезног законодавства које представља 16 немачких држава покренуло нови процес. Међутим, стандарди које Европски суда за људска права у Стразбуру предвиђа да би се нека странка забранила су веома високи.

У друштвима која бране вредности слободног говора и окупљања, није довољно да се докаже најгора мотивација, партија мора имати “могућност да спроведе у дело“ своје зле намере.

Могло се предвидети да ће Немачка, са својом нацистичком прошлошћу и јединственом осетљивошћу на екстремистичке политике, послужити као тест за ове стандарде суда из Стразбура.

После Другог светског рата, у немачкој су забрањене само две партије, обе током педесетих година 20. Века. Једна је партија есктремне десенице, а друга је Kоминистичка партија Немачке (KПД). У случају KПД, странкја је забрањена иако није било претње да би могла да поткопа демократију Западне Немачке и та пресуда сматра се преседаном.

a02_14847441350

Аргуметни садашње одлуке суда делују разумно. НПД има око 5.200 чланова (од 2015). На последњим изборима освојила је тек 1,3 одсто гласова. Изгубила је своја последња места у регионалном парламенту, у источној држави Мекленбург-Западној Померанији прошле године.Има само једног представника и он је у Европском парламенту. Међутим многи експерти за екстремисте и даље је сматрају опасном.

Утицај ове партије у галасачком телу у Источној Немачкој већи је него на националном нивоу.

У неким местима попут Јамела, на северозападу Немачке, НПД је веома утицајна.То и повезаност са руљама које прете насиљем мигрантима, креира “атмосферу страха”адвокати су навели. Јамел Је изузетак, одговориле су судије.. Више деценија након Хитлера, немачка демократија и цивилно друпштво су довољно зрели и јаки да побуздају овај патоген вируса.

Процена јесте тачна, али и представља званични крај јединственог и специјалног статуса Немачке у поступању са десничарским екстремизмом.Ова пресуда не поредставља разлог за опуштање.На порошлогодишњим изборима у Маклемнбургу било је јасно да је НПД ослабила јер су се неки њени гласачи окренули мање радикалним али ипак екстремно десничарским партијама попут партије Алтернатива за Немачку (АфД), која је основана 2013. АфД је довољно ксенофобична да задовољи укус многих НПД гласача и далеко је популарнија: на националном нивоу рејтинг јој је око 13 одсто.

Kао и у другим европском земљама, расисти и нетолерантни ће настваити да налазе своје портпароле.

 

 

 

Економист

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*