НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: “Усташки поздрав у Јасеновцу мора срушити хрватску владу!”

0

ХРВАТСКА десница се још једном потрудила наштетити имиџу Хрватске у свијету – плоча с усташким поздравом у Јасеновцу постала је тема о којој пишу њемачки медији. Регионални лист Sächsische Zeitung (СЗ) објавио је чланак под насловом “Свађа око фашистичког поздрава”, у којем констатира да је највећи “камен спотицања у климавој десно-центристичкој коалицији постала једна комеморативна плоча”.

Ријеч је о плочи која је постављена “недалеко од конц логора Јасеновац и на коју је уклесан поздрав фашистичких усташа из Другог свјетског рата”.

Влада Хрватске не види правну основу за уклањање плоче с усташким поздравом “За дом спремни”

“За дом спремни” службено регистриран од институција државе

“Баш у центру Јасеновца, мјеста у којем се налазио једини логор уништења који нису водили Нијемци тијеком Другог свјетског рата, влада Хрватске поставила је у просинцу спомен-плочу с фашистичким поздравом. Најмање 83 тисуће људи изгубило је живот у највећем конц. логору једне нацистима вазалске државе, коју је водио фашистички лидер усташа Анте Павелић.”, пише Sächsische Zeitung и закључује с чуђењем да “ХДЗ-ов министар правосуђа Дражен Бошњаковић не види правну основу за уклањање плоче”.

За премијера Пленковића усташки поздрав је “деликатан” – не види правну основу за уклањање плоче

Љевичарски дневник Neues Deutschland доноси опширнији текст о “Усташком поздраву као камену спотицања”, који је “изазвао свађу коалицијских партнера”. Истиче да се је Јасеновац био конц. логор у којем је убијено више од 80 тисућа људи “од чега су више од половице били Срби, њих петина Роми, шестина Жидови, а остали хрватски противници фашистичког режима”.

Наводи се да је ХОС-ов грб с усташким поздравом “За дом спремни” службено регистриран од институција државе, што министар правосуђа Бошњаковић тумачи као разлог да нема темеља уклонити спорну спомен-плочу. Напомиње се да нитко не тражи уклањање плоче па чак ни СДСС, странка српске мањине која је дио владајуће коалиције, и чији је предсједник Милорад Пуповац.

Neues Deutschland додаје да је премијер Андреј Пленковић додатно под све већим притиском свјетске јавности проблем усташког поздрава у Јасеновцу почео описивати “деликатним”. На крају чланка цитира се политичког аналитичара Жарка Пуховског, који ХДЗ успоређује с “понашањем малог дјетета које није написало задаћу и нада се да ће проблем сутра сам од себе нестати”.

13 фотографија као доказ свима који заговарају поздрав “За дом спремни”!

Након обновљене дебате о усташком поздраву “За дом спремни”, за који многи тврдоглаво тврде да је стари хрватски поздрав, без обзира што су се њиме служили челници НДХ, сурадници нацистичких крволока, људи који су под тим ускликом организирали масовна убојства и прогоне по националној и расној основи, редакција Телеграма одлучила је подсјетити на неколико знаменитих повијесних фотографија и докумената.

Прво, уколико постоји икаква сумња да су усташке власти готово искључиво користиле поздрав “За дом спремни”, а не, како данас тврде многи, “За дом и поглавника спремни”, неколико повијесних записа:

1. Приватно писмо Анте Павелића с поздравом ‘За дом спремни’, послано из емиграције 1956. године

Ustaški pozdrav "Za Dom Spremni - Ante Pavelić pismo

Усташки поздрав „За Дом Спремни – Анте Павелић писмо

2. Приватно писмо Анте Павелића (2.), с поздравом ‘За дом спремни’, послано из емиграције 1953. године

2. Privatno pismo Ante Pavelića (2.), s pozdravom ‘Za dom spremni’, poslano iz emigracije 1953. godine3. Осим у писмима, Анте Павелић користио је ‘За дом спремни’ и у службеним прогласима и објавама.
За све који помисле да је усташки челник поздрав “За дом спремни” користио само у приватне сврхе:

3. Osim u pismima, Ante Pavelić koristio je ‘Za dom spremni’ i u službenim proglasima i objavama. Za sve koji pomisle da je ustaški čelnik pozdrav “Za dom spremni” koristio samo u privatne svrhe:

4. А обзиром да је ‘За дом спремни’ кориштен у свим службеним дописима НДХ, кориштен је и у овој потврди из логора Јасеновац о примању и смјештању 199 Жидова.

4. A obzirom da je ‘Za dom spremni’ korišten u svim službenim dopisima NDH, korišten je i u ovoj potvrdi iz logora Jasenovac o primanju i smještanju 199 Židova.5. Након што смо установили да је Павелић користио ‘За Дом спремни’ у писмима и документима, подсјетимо с ким се дружио и сурађивао. У шетњи с Хитлером:

5. Ante Pavelić i Adolf Hitler

5. Анте Павелић и Адолф Хитлер

6. Анте Павелић у дружењу с Хитлером (2.)

6. Ante Pavelić u druženju s Hitlerom (2.)6. Анте Павелић у дружењу с Хитлером (2.)

7. Анте Павелић поновно у дружењу с Хитлером (3.)

7. Ante Pavelić ponovno u druženju s Hitlerom (3.)7. Анте Павелић поновно у дружењу с Хитлером (3.)

8. Осим с Хитлером, Павелић је имао обичај дружити се с другим челницима нацистичког режима. На примјер, с Химмлером:

Heinrich Himmler, шеф постројби СС-а, руководио је пројектом изградње и успоставе концетрацијских логора. Сматра се одговорним за смрт шест милијуна Жидова и 200 до 500 тисућа Рома. Укупно, нацистички режим, у којем је Химлер имао једну од кључних улога, погубио је између 11 и 14 милијуна цивила, Жидова, Славена, Рома и осталих.

8. Ante Pavelić i Himler8. Анте Павелић и Химлер

9. Павелић није цијенио само рад Хеинрицха Химлера. Дружио се и с нацистичким министром вон Рибентропом.

Joachim von Ribbentrop, министар вањских послова, осуђен тијеком Nürnberškog процеса због омогућавања Холокауста. Директно одговоран за планирање нацистичке инвазије Чехословачке, Аустрије и Пољске а њемачким дипломатима од 1942. шаље упуте да убрзају депортације Жидова у логоре смрти. Након пресуде погубљен вјешањем у листопаду 1946.

9. Pavelić nije cijenio samo rad Heinricha Himmlera. Družio se i s nacističkim ministrom von Ribbentropom.

10. А осим дружења с нацистичким лидерима, Анте Павелић знао им је одати посебна признања. Шефу Луфтвафена Герингу дао је титулу витеза, велеред круне краља Звонимира.

Hermann Gering, један од нацистичких челника и заповједник њемачког Luftvafea  од 1935. године до краја рата, осуђен је тијеком Нирнбершког процеса због злочина против човјечности и ратних злочина.

10. A osim druženja s nacističkim liderima, Ante Pavelić znao im je odati posebna priznanja. Šefu Luftvafena Geringu dao je titulu viteza, velered krune kralja Zvonimira.

11. Јасно, повезаност НДХ и Хитлерове Њемачке није остала на особној разини. Павелић се потрудио придружити Хитлеру у провођењу “рјешења жидовског проблема”, чак и кроз организацију изложби о “рушилачком раду Жидова у Хрватској”:

11. Jasno, povezanost NDH i Hitlerove Njemačke nije ostala na osobnoj razini. Pavelić se potrudio pridružiti Hitleru u provođenju “rješenja židovskog problema”, čak i kroz organizaciju izložbi o “rušilačkom radu Židova u Hrvatskoj”:

12. Да не би било никакве двојбе о ратним фаворитима НДХ и “њемачко-хрватском братству оружја”:

12. Da ne bi bilo nikakve dvojbe o ratnim favoritima NDH i “njemačko-hrvatskom bratstvu oružja” - Brothers in Arms
13. Пропагандни постер што га је НДХ дала израдити као позив свима који се желе придружити у СС јединице, с познатим знаком двоструког грома под којим су убијени милијуни:

13. Nacizam buja Hrvatskom a svi šute

13. Нацизам буја Хрватском а сви шуте

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*