Ненад Поповић: Бумеранг ЕУ мигрантске политике!

0

Политика добродошлице Ангеле Меркел окренула се против ње као бумеранг и постала опроштајна политика за немачку канцеларку.

Најновији терористички напад у Берлину, када је возач камиона улетео у масу и том приликом убио 12 а ранио више од 50 људи, последица је политике некритичког пропуштања опасних миграната на европски континент, под плаштом хуманитарне интервенције ЕУ предвођене Немачком.

Сада је та политика дошла на наплату. А цена је најскупља могућа – људски животи недужних грађана Немачке и целе Европе. Они који су подржавали ту политику несвесно су постали саучесници терориста Исламске државе. Не верујем да ће било ко од политичара из Брисела и Берлина за то сносити кривичне последице, али ће политичке последице сносити сигурно.

Терористички акт у Берлину и дефинитивно је срушио све амбиције и надања Ангеле Меркел да би грађани Немачке могли да јој дају поверење за нови мандат на месту канцелара. Политички крај Ангеле Меркел је наставак пута „европских дезинтеграција“ који је започет Брегзитом. Њеним одласком биће избијена и последња цигла из онога што се некада, претенциозно, називало заједничком кућом породице свих европских народа.

 

Иста таква цигла избијена је пре 26 година из Берлинског зида, чиме је означен дефинитиван крај једне ере и улазак у ново раздобље глобалних геополитичких односа. Они који су разумели тај процес, на време су преоријентисали своју спољну политику и ухватили прикључак да својим државама обезбеде миран период економског и социјалног просперитета. Они који су преспавали пад Берлинског зида, имали су крваве ратове и распарачавање државе и нације које траје и дан данас.

Србија се поново налази пред истим избором. Да ли ће игнорисати политичке предзнаке и преспавати распад ЕУ, настављајући да буде њен последњи бранилац, као некада последњи бранилац лажног братства и јединства у Југославији, или ће бити довољно мудра и агилна да ухвати прикључак са новом или боље рећи, старом, Европом. То је Европа националних и суверених држава, које своје односе заснивају на најбољој билатералној политичкој, трговинској и културној сарадњи. То је Европа у којој истинска демократија и суверенитет замењују еврофанатизам, где се уместо наметања чиновничког, монолитног и орвеловског модела државе, промовише оно што је највећа европска вредност, а то је различитост сваког народа у Европи. У таквој Европи, Срби су увек били и биће Европљани.

ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*