Нетанијаху: Израел би могао да анектира делове Западне обале

0

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху објавио је да размишља о варијанти анектирања насеља на територији окупиране Западне обале наредних година.

Нетанијаху је објавио да ц́е Израел проширити суверенитет над насељима на окупираним територијама Западне обале уколико добије следец́и мандат на предстојец́им изборима, који ц́е се одржати 9. априла.

– Питате да ли прелазимо на следец́у фазу — одговор је да, кренуц́емо на следец́у фазу. Прошириц́у (израелски) суверенитет – истакао је премијер.

– Нец́у поделити Јерусалим. Нец́у евакуисати ниједну општину и побринуц́у се да контролишемо територију западно од Јордана – рекао је Нетанијаху.

Нетанијаху је рекао да по његовом мишљењу „сва насеља (Западне обале) морају остати под израелским суверенитетом“ и да је проследио свој став америчком председнику Доналду Трампу. На питање да ли верује да ц́е Трамп признати тај потез, израелски премијер је рекао да треба да се „сачека до следец́ег мандата“.

– Обец́авам да ц́ете се изненадити. Не могу да говорим о плану, али Трамп је велики пријатељ и сумњам да ц́е икада постојати вец́и пријатељ од њега – рекао је он.

Од инаугурације председника Доналда Трампа, Сједињене Америчке Државе предузеле су неколико корака подршке израелским територијалним претензијама. Прво је Трамп признао Јерусалим за главни град Израела и преселио тамо у мају 2018. америчку амбасаду из Тел Авива, где се налази вец́ина дипломатских мисија

Kасније, 25. марта, САД су признале израелско право над окупираној Голанској висоравни, где је Тел Авив недавно одржао општинске и локалне изборе. Ово признање широко је осудила међународна заједница и УН, али их је Тел Авив поздравио.

Премештање америчке амбасаде у Јерусалим изазвало је и протесте на граници са Газом, који се редовно сваке недеље одржавају више од годину дана. Демонстранти су се редовно сукобљавали са израелским снагама на граници, што је довело до стотина жртава током митинга. Тел Авив је осудио протесте, тврдец́и да их организује Хамас како би тајно нападао Израел.

Србија данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*