Netanijahu: Izrael bi mogao da anektira delove Zapadne obale

0

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu objavio je da razmišlja o varijanti anektiranja naselja na teritoriji okupirane Zapadne obale narednih godina.

Netanijahu je objavio da će Izrael proširiti suverenitet nad naseljima na okupiranim teritorijama Zapadne obale ukoliko dobije sledeći mandat na predstojećim izborima, koji će se održati 9. aprila.

– Pitate da li prelazimo na sledeću fazu — odgovor je da, krenućemo na sledeću fazu. Proširiću (izraelski) suverenitet – istakao je premijer.

– Neću podeliti Jerusalim. Neću evakuisati nijednu opštinu i pobrinuću se da kontrolišemo teritoriju zapadno od Jordana – rekao je Netanijahu.

Netanijahu je rekao da po njegovom mišljenju „sva naselja (Zapadne obale) moraju ostati pod izraelskim suverenitetom“ i da je prosledio svoj stav američkom predsedniku Donaldu Trampu. Na pitanje da li veruje da će Tramp priznati taj potez, izraelski premijer je rekao da treba da se „sačeka do sledećeg mandata“.

– Obećavam da ćete se iznenaditi. Ne mogu da govorim o planu, ali Tramp je veliki prijatelj i sumnjam da će ikada postojati veći prijatelj od njega – rekao je on.

Od inauguracije predsednika Donalda Trampa, Sjedinjene Američke Države preduzele su nekoliko koraka podrške izraelskim teritorijalnim pretenzijama. Prvo je Tramp priznao Jerusalim za glavni grad Izraela i preselio tamo u maju 2018. američku ambasadu iz Tel Aviva, gde se nalazi većina diplomatskih misija

Kasnije, 25. marta, SAD su priznale izraelsko pravo nad okupiranoj Golanskoj visoravni, gde je Tel Aviv nedavno održao opštinske i lokalne izbore. Ovo priznanje široko je osudila međunarodna zajednica i UN, ali ih je Tel Aviv pozdravio.

Premeštanje američke ambasade u Jerusalim izazvalo je i proteste na granici sa Gazom, koji se redovno svake nedelje održavaju više od godinu dana. Demonstranti su se redovno sukobljavali sa izraelskim snagama na granici, što je dovelo do stotina žrtava tokom mitinga. Tel Aviv je osudio proteste, tvrdeći da ih organizuje Hamas kako bi tajno napadao Izrael.

Srbija danas

POSTAVI ODGOVOR

*