Нетањаху: Израел је држава Јевреја, сви остали су наши равноправни грађани

0

ИЗРАЕЛСКИ премијер Бењамин Нетањаху је, усред кампање за изборе 9. априла, изјавио да „Израел није држава-нација свих својих грађана, већ искључиво јеврејског народа“, при чему је искључио арапску популацију која живи у тој земљи.

Нетањаху је то написао на свом Инстаграм профилу реагујући на полемику насталу након изјаве глумице Ротем Селах.

Врло популарна израелска глумица и манекенка написала је објаву у којој брани права арапске мањине која чини 17,5 одсто популације.

„Израел је држава свих својих грађана“, нагласила је Селах.

Нетањаху је одреаговао написавши да „Израел није држава свих својих грађана“ јер је, по његовом мишљењу „у складу с темељним законом о нацији који смо усвојили, Израел је држава-нација јеврејског народа – искључиво и једино јеврејског народа“.

„Израел није држава свих својих грађана. По основном закону о националности који смо усвојили, Израел је национална држава јеврејског народа и само њега“, написао је Нетањаху, одговарајући на оцену израелске глумице преноси Ал Џазира.

„Како сте и ви написали, нема никаквих проблема с арапским држављанима Израела. Они имају иста права као и ми, а влада Ликуда уложила је више у арапски ‘сектор’ од било које друге владе“, додао је Нетањаху.

Израелски Арапи већином су Палестинци који су остали на својој земљи након оснивања Израела 1948. године и подржавају „палестинско питање“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*