Нетањахуови ривали признали пораз, најавили да ће парламент бити бојно поље

0

Један од лидера савеза партија центра Плаво бело (Kахол Лаван) Бењамин Ганц, главни ривал премијера Израела Бењамина Нетањахуа, признао је вечерас пораз на парламентарним изборима.

Он је рекао да савез Плаво бело „прихвата одлуку нације“.

„Ми сви поштујемо и прихватамо одлуку председника и шта год из тога произађе“, рекао је Ганц, бивши командант израелске војске, алудирајући на улогу председника Израела Рувена Ривлина у избору мандатара за састав нове владе.

Тај мандат се даје лидеру највеће партије или ономе ко има највише шанси да оформи стабилну владајућу коалицију. Очекује се да ће га Ривлин дати Нетањахуу.

Ганц је, међутим, резултат свог савеза на изборима означио „изузетним“.

„Успоставили смо стварну алтернативу влади“, рекао је он и оценио да је Нетањаху „окупио екстремисте, разједнио своје партнере и то је резултат који је добијен“.

Други лидер тог савеза партија, бивши министар финансија и ТВ водитељ Јаир Лапид, најавио је да тај савез овог пута није победио али ће нападати Ликуд из опозиције и да ће парламент, Kнесет, бити бојно поље.

Ганц је јутрос у писму присталицама закључио да његов савез партија центра Плаво бело има разлога да буде поносан.

Он је синоћ након завршетка парламентарних избора и објављивања резултата излазних анкета прогласио победу. Одмах након њега то је учинио и Нетањаху.

Резултати излазних анкета били су контрадикторни и по некима је Ганцов савез имао већи број посланика, а по другима је то била мртва трка с Нетањахуовим конзервативним Ликудом.

Чинило се да ће обојици бити тешко да оформе владајућу коалицију, али је десничарски блок предњачио, а рано јутрос се испоставило да ће по свој прилици имати већину од 65 посланичких мандата, од укупно 120, док су две ривалске партије Ликуд и Плаво бело с истим бројем посланика – 35.

Нетањаху ће, како се очекује, моћи да формира већу коалицију с верским и националистичким савезницима.

„Ово је историјски дан, више од милион људи је гласало за нас. Председник мора да нам повери задатак формирања владе јер смо ми најважнија партија“, рекао је Ганц у ноћи између уторка и среде.

Тај 59-огодишњи бивши падобранац, командант специјалних снага и генерал обећавао је у изборној кампањи крај подела у земљи и корупције за коју се сумњичи Нетањаху и прети му оптужница, због чега се не искључује могућност да Израелци ускоро поново гласају.

У овом тренутку, међутим, како су оценили неки израелски коментатори, Нетањаху делује попут мађионичара кога нису могла да победе ни три бивша начелника генералштаба, алудирајући на Ганца и још двојицу генерала у савезу партија Плаво бело.

Нетањаху на путу да пети пут буде премијер

Бењамин Нетањаху ће, како се очекује, пети пут бити премијер Израела, показују скоро коначни резултати избора, на основу којих његов конзервативни Ликуд и традиционални савезници те партије, ултраоротодоксне и националистичке странке, имају чврсту већину у парламенту, Kнесету.

Преостало је још пребројавање гласова војника, дипломата, затвореника, пацијената у болницима и свих других који гласају у неуобичајеном околностима и то би се могло завршити за дан, односно сутра.

Очекују се и жалбе јер има неколико партија које настоје да пређу цензус од 3,25 посто укупних гласова да би ушле у парламент и важан им је сваки глас. Зато би се тај процеш могао одужити.

Централна изборна комисија коначне резултате објавиће осам дана после избора, односно 17. априла.

Након тога сва пажња се усмерава на председника Израела Рувена Ривлина чија је улога у политичком животу земље углавном церемонијална али је после избора веома важна.

Он бира кандидата за премијера после консултација са лидерима партија и пошто процени ко има најбоље шансе да оснује стабилну већинску коалицију.

Тај задатак се обично поверава вођи највеће партије, мада не мора бити тако.

Ривлин ће се у наредним данима састати с лидерима свих партија и чути њихове препоруке.

Онда ће задужити једног кандидата који има на располагању 42 дана да образује коалициону владу.

Ако му то не пође за руком одабраће другог и дати му рок од 28 дана да оснује алтернативну коалицију.

Ако ни он не успе биће расписани нови избори.

Пошто ни једна странка у Израелу никада није освојила преко 60 од 120 посланичких мандата неопходна је коалиција.

Данас је објављено да су Нетањахуов Ликуд и савез партија центра Бенија Ганца Плаво бело освојили исти број, по 35 места у Kнесету.

Међутим, чак и да коначни резултати покажу да Ликуд има мање, Нетањахуу ће по свој прилици поверити задатак да оснује коалицију јер је десничарски блок у предности са 65 према 55 посланика, колико има противнички.

Свечано отварање 21. Kнесета очекује се 29. или 30.априла. Иако је уобичајено да се то деси две недеље после избора, због јеврејског празника Песаха ове године је померено за недељу дана.

До краја маја кандидат који има мандат да образује коалицију требало би да потпише споразуме са својим партнерима како би представио нову владу. Очекује се да та влада почетком јуна положи заклетву.

Обзиром да Нетањахуу прети оптужница за корупцију и кршење поверења у три одвојена случаја, по препоруци врховног тужиоца, то ће бацити сенку на његов очекивани историјски пети премијерски мандат.

Тужилац ће одлучити да ли да подигне оптужницу после саслушања.

Правни експерти очекују да се подигну бар неке оптужнице.

Неизвесно је када ће бити саслушања, а од Нетањахуа се не захтева да поднесе оставку ни ако буде званично оптужен, али би се могло десити да се неки коалициони партнери успротиве да он под таквим условима и даље буде премијер.

Израелски медији у међувремену спекулушу да ће Нетањаху остварити предизборно обећање о анексији јеврејских насеља на Западној обали да добије имунитет од оптужнице.

Исход израелских избора плаши Палестинце

Саветник палестинског председника Махмуд Абаса, Ахмед Маждалани, изјавио је да исход избора у Израелу подстиче страховање Палестинаца од израелске анексије делова Западне обале.

Још непотпуни незванични резултати наговетили су данас да ће Бењамин Нетањаху пети пут бити премијер уз очекивану подршку националистичких и ултраортодоксних верских партија.

Нетањаху је уочи избора, очито у настојању да привуче деничарску базу, најавио анексију јеврејских насеља на окупираној Западној обали у којима живи око 400.000 јеврејских насељеника.

Тај потез би могао да покопа последње наде за стварање независне Палестине.

Маждалани је најавио да ће Плаестинци тражити помоћ међународне заједнице да блокира планове о анексији.

Он је рекао да исход избора значи подстицај за екстремне десничаре у израелској политици.

Палестински званичник Саеб Ерекат оценио је раније да су Израелци гласали да се одржи статус кво. „Они желе да њихва окупација буде бесконачна“, рекао је Ерекат.

аутор: СА, ВВ, АП
извор: Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*