Никола Петровић: Хегемони и конфучијанци

0

Две најстарије кинеске филозофске поделе, присутне у свим сферама живота у Кини. Без изузетака и обзира на читаву мрежу садашњих филозофија и разлика у политици, све се своди на те две поделе, чак и ако припадате истом друштву, групи или организацији, увек су те две филозофије сукобљене. Сукоб хегемона и конфучијанаца.
Мао и маоисти били су хегемони и желели су од Кине направити силу на силу. Без респекта, без стрпљења, једноставно, сировом снагом и моћи. Успевало им је, док их Америка није ограничила нафтом. Када би се обуставила испорука нафте, за само недељу дана, читава модерна Кина осванула би у хаосу, глади и тоталном расулу. У паклу!
Аутоматски, моћ Кине је стагнирала и тако је Кина под америчким уздама, а ограничена сопственом филозофијом једног строгог правца, почела да пропада. То нам говори да један ограничени, строги правац, без обзира на моћ коју поседујете, пре или касније удара у зид и ту се зауставља, а касније губи снагу и нестаје.
Већ неко време, Кину контролишу конфучијанци. Конфучијанци су умерени, прорачунати, промишљени. Немају један строги правац, већ гранају читаве мреже начина, могућности, мисле унапред, стрпљиви су и пре него што истерају тенк из хангара на Тјенамен, прво то све обаве у сопственој глави, сагледају последице и тек онда решавају проблем.
Тако су решили и Американце. Не могу да утичу на нафту, али зато могу на све остало, плус имају најбројније људство, које су у стању да дуплирају за само две генерације. Преузимањем америчких компанија, обарањем цене рада, преокренули су моћ и сада је Кина претња Америци, а не обрнуто. На све то, јачају везе са Русијом, још једном претњом Америци.
Мислим да ће Кина постати водећа сила и пре процене кинеског председника, мада је он себи вероватно дао мало одступања. И биће далеко моћнија него Америка у најбољим данима своје хегемонске моћи, која већ пропада, а пропадаће све брже.
А ми бисмо из свега тога могли научити да све своје филозофије, нарочито политичке, не темељимо на основу оних који су за 50 или 200 година настали и пропали, већ на филозофији која опстаје већ хиљадама година.

 

Никола Петровић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*