Nikolaj Muhin: Hram – božija volja

0

Kupola Hrama Svetog Save na Vračaru jedinstvena je u svetu. U Rusiji takve kupole nema i nikada je nije bilo. Ali Bog je tako odredio, da počnemo od Srbije

Ona je organski deo Hrama, a glavni deo je oltar. Kada uđete u Hram da biste videli kupolu potrebno je da prođete minimum 50 koraka, a prvo što vernik vidi pri ulasku je lik Spasitelja. To je, u suštini i ideja vračarskog Hrama. Kada je 2014. godine raspisan konkurs za izradu projekta mozaika na kojem smo mi pobedili, zadatak je bio da se ponudi rešenje ne samo za kupolu, već i za deo oltara. Jer kupola ne može biti bez oltara, niti oltar bez kupole.

Atmosfera u timu koji u Moskvi radi na mozaiku je izvanredna. Tim nije sakupljen sa ulice, već smo birali umetnike koji imaju iskustvo. Svi oni su završili Rusku akademiju umetnosti u Moskvi ili Sankt Peterburgu. Neki danas predaju na akademiji, drugi rade sopstvene projekte, mozaike, ikone, freske i svi oni znaju sve procese i tehnologije rada.

Svi su sada maksimalno posvećeni ovom poslu. Nemaju radno vreme i svako dolazi po potrebi. Imaju sve uslove za rad – sobe za presvlačenje, kutak za ručavanje.

Pripreme su rađene ozbiljno i studiozno. Tri meseca je Moskovski međunarodni fond pomoći Uneska pripremao ovaj prostor, dok smo mi za to vreme crtali skice. Radilo se bez predaha, kupovali su se materijali i opremao se prostor. I dalje sve ide kao podmazano. Na vreme dobijamo materijale, pa očekujemo da posao bude gotov precizno i na vreme.

Nikolaj Muhin, ruski akademik

 

 

Večernje novosti

POSTAVI ODGOVOR

*