Николић: Ако треба да се повучем, учинићу то часно

1

Томислав Николић објаснио је да се никад не би кандидовао за председника Србије без подршке СНС. О функцијама ћемо накнадно, рекао је Николић на питање о захтеву да се врати на чело СНС и буде премијер.

Председник Србије Томислав Николић разјаснио је у интервјуу за РТС шта се догађало последњих дана када је, и поред подршке коју је Српска напредна странка дала премијеру Александру Вучићу, размишљао да се кандидује на председничким изборима и да ли је дефинитивно одустао од те намере. На крају, није искључио ни могућност да се потпуно повуче, али је навео и да још увек има амбиције, ако га здравље послужи.

– Одувек ме прати да медији тумаче како желе оно што радим. Размишљао сам да се опет кандидујем, са Александром сам разговарао о томе више пута. Док СНС није донео одлуку, предлагао сам Вучићу да причамо на ту тему. Међутим, када је СНС одабрао Вучића све је било решено, никад не бих тражио да и ја будем кандидат – рекао је Николић.

Он је навео да га је ужаснуло све оно што се у последње време писало у медијима о њему, његовој породици, сарадницима и пријатељима.

– Оно што смо се договорили, то је оно што је синоћ саопштено – рекао је Николић о састанку с Вучићем и додао да нису причали о функцијама које ће се делити после избора.

Он се осврнуо и на наводна два предлога која је понудио Вучићу – да буде или кандидат за председника или да буде кандидат за премијера и да се врати на чело СНС.

– После подршке СНС Вучићу отпало је оно да могу да будем кандидат за председника. О осталом ћемо разговарати, а он ће сада имати пуну моју подршку – објаснио је Николић.

– Ултиматуми се не постављају пријатељима, а Вучић и ја то јесмо – каже Николић.

На питање да ли је контактирао са неким посланицима СНС у Скупшини како би формирао неку нову странку, Николић је рекао да је можда телефоном причао са пар њих, а да велики број посланика чак ни не познаје.

– Договор између мене и Вучића постоји, а то је да ћемо радити заједно.

Он каже да је измишљена и прича да је тражио да буде премијер, али не негира да је човек који има амбиције, ако га здравље послужи.

Николић се осврнуо и на заступљеност у медијима и рекао је да је огорчен како се о њему извештавало.

– Сваки дан сам председник, сваки дан радим и требало би да сваки дан будем у медијима, а нисам. Неки медији у последње време покушавају да буду објективни. Нисам очекивао да ме величају, само да преносе оно што радим – рекао је Николић.

Председник је објаснио и како свет види Србију, да нас и даље везују за Тита.

– Председник Зума ме је тако питао да ли сам нови Тито – рекао је Николић.

Он се осврнуо и на односе са Kином и Русијом, али и са ЕУ.

Говорећи о Kосову и Метохији и томе да ли је признавање Kосова услов за Србију да буде примљена у ЕУ, Николић је рекао да је тај услов поставио Јоханес Хан и да је то тада рекао пред њим, на конференцији за новинаре.

– Никада ни један политичар то није више поновио, али мислим да ће то бити услов за Србију, иако још није. Наговештавају то многи парламенти, немачки на пример. Треба да се спремимо за то – рекао је Николић.

Он је подсетио да је у више наврата био на преговорима у Бриселу и доживео ту тешку атмосферу у којој не сме да се направи ни једна грешка

– Наши преговарачи су до сада одлично радили. Оно што се десило са возом за Kосовску Митровицу, а ја сам о њему обавештен тек када је стигао до Рашке, то што су припадници РОСУ већ били на граници, говори доста – рекао је Николић.

Николић је потврдио да је замолио Уставни суд да одложи одлуку о Бриселском спорзуму, одговарајући на питање о притисцима опозиције.

– Ми сада исправљамо грешке које су они направили на Kосову и Метохији – рекао је Николић и подсетио шта се све догађало док је садашња опозиција била на власти.

– Kад бих освојио само пет одсто на изборима и ја бих се бусао патриотизмом – рекао је Николић одговарајући на критике оних који мисле да се треба манути Брисела и проблем Kосова вратити у Савет безбедности УН.

Говорећи о ситуацији у региону, Николић је рекао да је врло задовољан шта је Србија до сада постигла. Он, међутим, каже да односе коче настојања политичара на власти у региону који своју политику заснивају на национализму.

– Не желим да одем у Сарајево и да неко каже да тамо нисам драг гост. Не могу на силу да идем у БиХ. Понашање према Вучићу који је отишао у Сребреницу, да се поклони сенима страдалих, било је беспризорно. Прешли смо и преко тога, пружили руку Изетбеговићу, а сад опет проблеми… – рекао је председник Србије.

Николић је подсетио да су представници два народа БиХ, Срби и Хрвати, против ревизије тужбе против Србије.

– Нећу да идем у Сарајево, а да Бакир каже да нисам добродошао. Не идем нигде где нисам добродошао – рекао је Николић.

Председник се потом осврнуо на односе са Македонијом и рекао да се Скопље огрешило о Београд.

– Проблем је у тој табли на аутопуту на којој пише Бивша држава СФРЈ Македонија. Тај пут су градили Грци. То је међународни пут, којим путују путници из ЕУ који не знају шта је Македонија, коју смо ми признали под тим именом – објаснио је Николић.

Драгицина фондација је 100 одсто легална

– Пре два месеца Фондација Драгице Николић послала је извештај Агенцији за борбу против корупције и доставила списак донатора. То је био одговор на врло безобразно писмо на анонимну дојаву. Сада чекам да скину коначну љагу са Фондације. До тада свака шуша може да напише да је Фондација корумпирана иако је јако пуно учињено и многим људима помогнуто – рекао је Николић. Он је додао да Фондација врши ревизију својих књига и да је под потпуном контролом државе.

– Драгица је ставила своју слободу као мајке и баке и моје супруге у ту службу – додао је Николић.

Николић је одговорио и на оптужбе о бесправној градњи викендица његових синова.

– Шта хоћете да кажем да је моја супруга криминалац, да се моја фамилија бави криминалом? Дајте ако има нешто криминално, нелегално, нек државни органи то утврде – рекао је Николић и додао да док се не докаже супротно он ће стајати иза Фондације. Николић је потврдио да је Фондација приватна.

Николић је изјавио да му је савест мирна на крају председничког мандата.

На питање где себе види за пет година казао је да би волео да се види живог и здравог, способног да ради.

– Ако све буде како треба мислим да би било право време да се полако склоним и ако Бог да да завршим неке послове које је требало одавно да завршим, а по којима ћу остати упамћен – нагласио је он.

Николић је поновио да је часно привео крају свој мандат, и да, ако неко буде реално писао о њему, о томе шта је радио, да ће имати о чему да пише.

– Свој мандат сам часно привео крају. Ако треба да се повучем, урадићу и то часно – рекао је Николић на крају интервјуа.

Радомирово гласање против оца

– Радомир је свој човек, ради врло тежак посао, градоначелник је Kрагујевца. Има свој мозак и своју главу. Подржао је Вучића, па и ја сам. Сви моји пријатељи, па и ја саветујемо Радомира – понашај се страначки – одговорио је Николић на питање како је поднео то што је његов син гласао за Вучића као кандидата СНС за председника, а не за њега.

Верник сам

Николић је рекао и да је верник, да поштује СПЦ и сарађује са црквом, али се пожалио што СПЦ није прихватила његов предлог који се тиче Kосова и Метохије.

– Њихов одговор је био да не признају Kосово и да у Приштини немају с ким да разговарају – објаснио је Николић размимоилажење са СПЦ.

Ратовао бих за Kосово

Николић је објаснио и своју изјаву да је спреман да иде у рат за Kосово са својим синовима.

– Не мислим да би тамо ратовала политичка елита, али ја бих, и још неко ако је спреман да заштити народ који тамо убијају

 

 

 

Aло

1 КОМЕНТАР

  1. Nikolić i Vučić sa svojim istomišljenicima napuniše stupce novina svojim radikalsko naprednim nebulozama. Kada pokazaše koji su i kakvi, sada Toma bi se časno povukao. Da li je to iskijavanje grehova ili opravdanje za svoje detinjasto ponašanje hoću-neću…hoću! I njegov “politički sin» je častan čovek, penzionerima otima časno napredno-radikalski penzije, a oko njega neka se šepure njegovi činovnici Bajatović sa primanjima oko 30.000€, Tabakovićka sa nekih bednih 6.000€, prof. Popović 4000€, a penzioneri neka žive sa prosečnih 186€ mesečno.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*