НИKОЛИЋ ДОВЕО ВУЧИЋА ПРЕД СВРШЕН ЧИН Kоје су опције премијера пред председничке изборе 2017.

0

Томислав Николић ставио је Александра Вучића пред свршен чин – или да га подржи у трци за председника или да нађе кандидата који ће да победи и њега и опозицију.

Николић и Вучић, политички отац и син, на председничким изборима један против другога? Звучи потпуно нереално и то је сасвим сигурно последња опција о којој размишљају.

Ипак, треба ли је у потпуности искључити, поготово ако се знају намере актуелног председника који жели да се кандидује на предстојећим изборима? Одговор из СНС-а још није добио, а судећи по изјави Вучића, неће га бити ни до Божића, до када је Николић јавно орочио обелодањивање своје кандидатуре.

– Нама се не жури. Име кандидата објавићемо кроз два до три месеца – изјавио је лидер напредњака само сат времена пошто је председник Србије обећао да ће до 7. јануара објавити своје планове.

Вагања и размишљања Вучића, стално одлагање приче о председничким изборима Николићу сасвим сигурно не одговара. Бобан Стојановић, сарадник на ФПН-у, наводи за „Блиц“ да је очигледно да је актуелном председнику доста чекања, а његов последњи потез види као притисак на премијера.

– На тај начин послао је поруку Вучићу да жели да се активирају разговори о кандидату СНС за председника. Верујем да Вучић има озбиљну дилему да ли да Николић буде његов кандидат, јер је свестан да тако може да изгуби изборе – сматра Стојановић.

Аналитичари кажу да је актуелни председник и даље најозбиљнији кандидат СНС, али да не треба искључити опцију у којој ће се Вучић борити за функцију председника државе.

Најавом кандидовања председник Николић послао је поруку Вучићу: „или ме кандидуј или нађи кандидата који ће победити и мене и опозицију“
Ђорђе Вуковић, Цесид

– Та опција је најсигурнија за победу. Али не верујем да ће у том случају његов противкандидат бити Николић. То би било погубно за његову политичку будућност, али и за самог Вучића, који би изгубио део бирачког тела СНС-а. Међутим, уколико напредњаци кандидују Зорану Михајловић или Николу Селаковића, уверен сам да ће се Николић кандидовати. Ако ништа, онда због повређене сујете – закључује Стојановић.

Да је мало вероватно да Вучић не подржи актуелног председника, сматра и Ђорђе Вуковић из Цесида.

– Јасно је да између њих повремено има размимоилажења, али то не значи потпуни разлаз. Верујем да ће они сабрати плусеве и минусе и закључити да је најбоље да се кандидује Николић. Могуће је да Николић до Божића објави кандидатуру, а да је месец дана касније подрже напредњаци – каже Вуковић. Он додаје да је најавом кандидовања председник послао поруку Вучићу „или ме кандидуј или нађи кандидата који ће победити и мене и опозицију“.

– А Вучић воли да се његова реч поштује и зато му је и одговорио да ће име кандидата објавити за два до три месеца – закључује Вуковић.

Драгомир Анђелковић, аналитичар близак СНС-у, сматра да „Николић није кандидат који смета Вучићу, већ кандидат који може да изгуби“.

– Није функција председника толико битна јер нема велика овлашћења, али је Вучићу важно да његов кандидат победи јер би у супротном то био увод у губитак власти – истиче Анђелковић.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*