Николић и Вучић нису пружили подршку референдуму у РС

0

Председник и премијер Србије, Томислав Николић и Александар Вучић, саопштили су да нису пружили подршку за одржавање референдума у Републици Српској (РС), али ни на који начин нису желели да утичу на промену политичких ставова легитимно изабраних политичара у РС поводом одржавања референдума.

Николић и Вучић састали су се у згради Председништва Србије с чланом Председништва БиХ Младеном Иванићем, председником РС Милорадом Додиком, председницом Владе РС Жељком Цвијановић и председником Српске демократске странке Младеном Босићем.

Вучић је изашао из зграде Председништва Србије у 15.55 часова.
Kако је саопштено, основна тема разговора била је очување стабилности и мира у региону.

Председник и премијер Србије истакли су да је политика Србије поштовање територијалног интегритета БиХ, као и интегритета ентитета Републике Српске.

Николић и Вучић осудили су организоване нападе који из појединих земаља региона стижу против Србије и српског народа, као и „лицемерно ћутање и прављење лажних симетрија и равнотежа од стране значајног дела међународне заједнице“.

„Србија ће, без обзира на одређене разлике у виђењима ситуације у региону, увек подржати српски народ, грађане РС и њене институције“, наведено је у саопштењу Николића и Вучића.

Представници РС разумеју став Београда
Председник председник РС Милорад Додик, председница Владе РС Жељка Цвијановић, члан Председништва БиХ Младен Иванић и председник Српске демократске странке Младен Босић рекли су новинарима, после састанка, да разумеју став Србије, да им је драго што су у Београду имали прилику да разговарају с председником и премијером, али су поновили да ће референдума у РС бити.

Додик је оценио да су Вучић и Николић поручили да се неће мешати, односно да неће подржавати нити оспоравати референдум у РС.

“На нама је да проценимо опасности које наше одлуке могу да да донесу. РС све чини у складу са законима. РС је јединствена у погледу да се одбрани Дан РС, и у том погледу ће се наставити даље”, рекао је Додик.

На питање новинара да ли ће референдум бити одржан, Додик је одговорио: „Поносан сам на Србију“.

Премијерка Цвијановић је навела да је данашњи сатанак наставак разговора које су већ имали највиши представници Србије и РС.

“Србија се неће мешати, и има пуно разумевања за дешавања у РС и целој регији. Ово је наша одлука у РС. Руководство је донело одлука да се иде у референдум, и разумемо важност његовог одржавања”, рекла је Цвијановић, наводећи да “не види разлог за галаму у Сарајеву”.

„Али, галама се прави и када се некоме у Сарајеву не свиђа у ком правцу птице лете“, рекла је она.

Иванић је поручио да је 9. јануар био и биће значајан дан за РС, и да ће он и даље бити обележаван, те да ће РС наћи начин да спроведе одлуку Уставног суда о Дану РС.

Према његовим речима, то се не може остварити само од себе и политички представници бошњачког народа морају да престану да опструишу ствари до којих је Србима јако стало. „Морају да схвате да је време осионости прошло и да време осионости никада никоме неће донети ништа добро“, рекао је Иванић.

Упитан да ли ће бити референдума о Дану РС најављеног за 25. септембар, Иванић је одговорио: „Да ли ће бити референдума или не одлуку о томе су донеле институције РС, а ја сам у председништву БиХ“.

Босић је рекао да је на састанку чу доста информација које није знао, и да је забринут за ситуацију у читавом региону.

“Једино што могу је да апелујем на све да не дође до заоштравања које би нас вратило 20 година уназад. Нажалост. многе ствари подсећају на 1990. годину”, рекао је Босић. Он је навео да ће референдума бити, јер нико у Скупштини РС није поднео захтев да се референдум не одржи.

Н1инфо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*