Норвешка министарка здравља: Људи опустите се, пушите, пијте и једите црвено месо

0

Нова министарка здравља у Норвешкој Силви Листхауг изазвала је жестоке полемике јер је рекла да људима не би требало бранити да једу, пуше и пију колико желе.

Она је такође изјавила и да су пушачи постали отпадници друштва.

Популистичка политичарка позната по антимигрантским ставовима недавно је именована за нову министарку здравља, годину дана пошто је морала да одступи због спора око закона о безбедности.

Kритичари кажу да она заправо „не зна ништа о јавном здрављу“.

„Јавно здравље схватам врло једноставно. Не планирам да будем морална полицајка и говорим људима како да живе, али покушаћу да им помогнем да добију све информације, па нека сами одлуче“, рекла је министарка на норвешкој телевизији НРK.

Она сматра да људе треба пустити да пуше, пију и једу црвено месо онолико колико желе.

„Власти могу да информишу, али људи сами знају шта је добро за њихово здравље“.

С обзиром да је и сама пушач, Листхауг каже да се они осећају као отпадници у друштву.

„Они који пуше, осећају се изопштено из друштва. Некада морају и да се крију. То је баш глупо. Пушење штети здрављу, а одрасли морају да знају шта је добро за њих“.

Она каже да једина ствар коју може да уради као део власти је да пружи људима информације, па да сами донесу одлуке шта је добро, а шта не за њих.

„Зато треба, радити на контроли, која ће спречити младе људе да уопше почну да пуше и која ће помоћи старијима да престану“.

Министарка здравља каже воли да запали цигарету у посебним приликама.

Секретарка норвешког Удружења за борбу против рака Ан Лизе Рејел каже изјаве министарке потенцијално могу да штете јавном здрављу.

„Многи ће се сложити са тим што је рекла. Али то може да уназади јавно здравље“, каже Ан Лизе Рејел.

Министарка Листхауг, чија је десничарска Напредна странка део коалиције предвођене конзервативцима од раније је позната по контроверзама.

Прошле године је морала да да оставку на место министарке правосуђа након што је лабуристе и хришћанске демократе оптужила да су им „права терориста“ важнија од националне безбедности.

Те две странке блокирале су закон који би властима омогућио да одузму држављанство особама осумњиченим за тероризам.

Хришћанске демократе тада су запретиле да ће, ако Листхауг не одступи, срушити владу.

Пре две године јавност ју је исмејала када је из спасилачког чамца скочила у Средоземно море како би осетила како је то бити мигрант.

BBC

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*