Novi Gadafi pokušava da zauzme Tripoli

0

LIBIJSKA nacionalna armija (LNA) pod komandom feldmaršala Halife Haftara preuzela je kontrolu nad nekoliko važnih tačaka na južnoj i zapadnoj periferiji Tripolija.

Bez pravih borbi, ako se izuzmu kraći okršaji sa nekoliko naoružanih bandi.

Sve je, međutim, u očekivanju napada koji je naredio Haftar. Tu naredbu su ozbiljno shvatili ministri takozvane Vlade nacionalnog saglasja (PNS) na čijem čelu je Faiz Saradž. Jer, napustili su Tripoli i sklonili se u susednom Tunisu.

Uprkos tome što PNS podržavaju Evropska unija i Ujedinjene nacije.

Nejasno je da li je sam Saradž još u glavnom gradu.

Vlasti istoka Libije ne priznaju Saradža i PNS i sarađuju sa Haftarom.

U Briselu se vode konsultacije na temu: kako izvršiti pritisak na sukobljene libijske strane da obustave ratna dejstva.

Moskovski ekspert za arapski svet Sergej Seregičov smatra da Haftar nema dovoljno snaga da uspostavi kontrolu nad celim Tripolijem.

Po njegovim rečima, glavna Haftarova snaga je u novcu koji dobija od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Haftaru neće biti dozvoljeno da na juriš zauzme Tripoli, pogotovo što je prepun stranih plaćenika. Feldmaršalom upravljaju – tvrdi Seregičov – Francuzi. U njegovom ličnom obezbeđenju su, uostalom, samo Francuzi.“

Još dodaje: „ Haftarov dodatni problem je što nema dovoljno mnogobrojnu vojsku. Krećući na Tripoli on je već ogolio sopstvene `bokove`. Saradžu će njegov frontalni napad na milionski Tripoli samo pomoći da objedini naoružane grupacije u samom gradu“.

Feldmaršal Halifa Haftar

Seregičov je uveren da Haftar neće biti u stanju da zadrži pod kontrolom Tripoli čak i ako uspe da ga zauzme:

„Saradž može premestiti svoju vladu u neki drugi grad i proglasiti ga privremenom prestonicom Libije. U svemu je previše političkog spektakla“.

Drugi ruski stručnjak za arapski svet – Vjačeslav Matuzov, koji i lično poznaje Haftara – smatra da on može preuzeti kontrolu nad Tripolijem.

Haftarov problem je i što je nekoliko naoružanih grupacija iz Misurate objavilo da će braniti Tripoli od njegovih trupa.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ne stoji iza Haftara, ali da pažljivo prati razvoj situacije.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

*